Literární soutěž zná devět nejlepších tvůrců

Jedenadvacátý ročník Literární soutěže Univerzity Palackého zná své vítěze.
Fotogalerie: Milada Hronová
středa 13. května 2015, 08:23 - Text: Milada Hronová

Jako jeden z nejsilnějších se ukázal 21. ročník Literární soutěže Univerzity Palackého. Devět nejlepších tvůrců včera ve třech kategoriích obdrželo finanční odměny, další čtyři získali čestná uznání.

Literární soutěže Univerzity Palackého se letos účastnilo 99 prací. Z kategorií Fejeton, Poezie a Próza byla nejvíce obsazena poezie, již tvořilo 44 souborů. V próze soutěžilo 33 příspěvků a fejeton napsalo 15 studentů. Slavnostní vyhlášení se konalo za účasti rektora Jaroslava Millera v nabitém sále Beseda Muzea umění.

O vítězích rozhodla odborná tříčlenná porota ve složení Radek Malý a Jana Vrajová z katedry bohemistiky, za divadlo Tramtarie doplnila porotce Jana Posníková.

„Nevycházela jsem ze skutečného příběhu, ale narodilo se nám do rodiny dítě, a to mne inspirovalo a vedlo k přemýšlení. Věděla jsem totiž, že budu-li se chtít soutěže účastnit, musím vymyslet něco originálního,“ uvedla vítězka prózy Alena Hesová. Ve svém soutěžním příspěvku Bizarní sourozenecká situace se věnovala složitému vztahu mezi bratrem a sestrou. V dramaticky vystavěném příběhu Hesové nacházejí k sobě cestu sourozenci až ve chvíli, kdy musejí pečovat o dítě bratra, jemuž po porodu zemře žena.

Alena Hesová, posluchačka oboru Mediální studia zatím píše do šuplíku nebo anonymně na internet. V budoucnu by se chtěla živit žurnalistikou. Literární soutěže se účastnila poprvé a její vítězná práce vznikala zhruba měsíc. Původních osm verzí postupně upravovala do jedné finální a zároveň i vítězné. Při práci ji nejvíc ji limitoval rozsah.

„Jsem zvyklá psát rozsáhlejší texty než je soutěží stanovený limit deseti stran,“ dodala Hesová.

V letošní soutěži se podle poroty sešly pestré příspěvky ve všech kategoriích. Řada z nich byla výborná, i proto se porota rozhodla udělit také čtyři čestná uznání.  

„Byla jsem dotázána, jestli mne tato soutěž ještě baví. Po letošním ročníku musím říci, že ano. Baví mne číst vaše texty, mezi nimiž se letos objevily povídky s detektivní zápletkou, psychologické povídky, historizující texty, povídky, reflektující nějaké sociální problémy lidské společnosti, ale i texty, které úsporností svého výrazu mohou konkurovat poezii,“ shrnula Vrajová. Za tříčlennou porotu ocenila i jazykovou úroveň všech autorů.

Radek Malý ve svém hodnocení poezie zdůraznil především autenticitu tvorby.

„Kategorie poezie letos shromáždila čtyřiačtyřicet příspěvků, a tak by se na první pohled mohlo zdát, že je z čeho vybírat.  Je však těžké najít v poezii průměrný text. Buď vás poezie osloví anebo ne. A když vás osloví, je těžké hodnotit, jestli je nejlepší, svůj velký díl totiž hraje subjektivní rovina. Ocenění tedy obdrželi ceny za jakousi beatnickou přidrzlost, lyrickou citlivost, která básnickým textům sluší. V jednom případě cenu získalo i dílo za odvahu vyjít s kůži na trh, neboť se v básních autora objevují i erotické prvky, které není jednoduché umístit tak, aby ve výsledku v básni fungovaly,“ shrnul Malý. 

Kategorie Fejeton letos zažila svůj druhý ročník. Před rokem nahradila drama, které příspěvky letitě neoplývalo. 

Literární soutěž Univerzity Palackého každoročně vyhlašuje rektor univerzity. Účastnit se jí mohou všichni studenti prezenčního bakalářského a magisterského studia všech fakult.

Vítězná práce v kategorii Próza ZDE

Vítězná práce v kategorii Poezie ZDE

Vítězná práce v kategorii Fejeton ZDE


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.