Literární a knižní kultura v digitálním věku

čtvrtek 23. dubna 2015, 21:11 - Text: (Redakční pošta)

27. duben 2015 - 28. duben 2015
Konference

Literární a knižní kultura prošla na sklonku 20. století četnými změnami, způsobenými rozšířením digitálních komunikačních technologií a nových médií. Tradiční tištěná knižní forma publikace a distribuce textů začala vstupovat do konkurence se snadno dostupnými, rychlými a levnými způsoby zveřejnění textů na internetu nebo v podobě e knihy.
K hlavním cílům konference tedy patří snaha zachytit proměnu statutu a funkce knihy i literatury samotné v kontextu tzv. digitální kultury. Zajímá nás především remediační proces vzájemného ovlivňování starších a novějších technologických a mediálních forem (kniha/e kniha; tištěný text/digitální text apod.), ale také jeho důsledky v podobě diverzifikace funkcí analogových a digitálních technologií či v proměně recepčních mechanismů a čtenářských návyků. Chceme zmapovat problémy, které se váží ke knize jako slovesnému dílu, artefaktu, médiu, ale i ke vztahům, do nichž vstupuje na knižním trhu a ve společnosti obecně. Usilujeme zachytit dynamickou proměnu literární kultury, k níž došlo v souvislosti s rozšířením digitálních technologií a nových médií.
Součástí konference bude i diskuzní pořad Nakladatelé u kulatého stolu věnovaný aktuální situaci e-knih na knižním trhu a konkrétním zkušenostem nakladatelů s prodejem i distribucí e-knih.

Michal Kříž
Vydavatelství FF UP


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.