Lidové noviny: Olomoucká vědecká centra patří k publikačně nejaktivnějším

RCPTM.
Foto: Viktor Čáp
středa 17. prosince 2014, 12:25 - Text: Martina Šaradínová

Vědecká centra vybudovaná na univerzitě z peněz Evropské unie patří v Česku k publikačně nejaktivnějším a jejich práce mají ohlas ve světě. Zprávu přinesly včera Lidové noviny, které vycházely z údajů databáze Web of Science. 

Všechna tři olomoucká centra se umístila v nejlepší desítce. Regionální centrum pokročilých technologií a materiálů (RCPTM) je dokonce na druhém místě za brněnským technologickým institutem CEITEC. Na páté pozici figuruje Ústav pro molekulární a translační medicínu (ÚMTM) a jen o příčku níže je Centrum regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum (CRH).

„Z analýzy LN (i s výtkami k možné přibližně desetiprocentní chybovosti) začíná být zjevné, která centra publikují poznatky, o něž se svět zajímá. Podle afiliací vědců k daným ústavům, číslům projektů a „poděkováním“ mají v databázi nejvíce publikací brněnský CEITEC (1557), olomoucké RCPTM (926) a také klinika ICRC (431),“ napsal autor článku Martin Rychlík. 

Podle ředitele  RCPTM Radka Zbořila nese i tato evaluace, podobně jako každé srovnání, prvky relativity. Nicméně hodnocení podle Web of Science je ve světě nejrespektovanější nástroj pro posuzování vědecké práce. „Hlavním smyslem není porovnávat, je-li lepší RCPTM, nebo CEITEC, která publikují stovky prací s tisícovkami citací. Každá taková evaluace musí vést hlavně k identifikaci těch nejslabších ústavů, které budou mít problémy s udržitelností,“ míní Zbořil.  Pracím vycházejících z RCPTM se už dostalo přes deset tisíc citací, což je nejvíce ze všech center.

Podle Lidových novin si dobře vedou i další dva z olomouckých projektů – ÚMTM docílil více než 350 článků a Centrum regionu Haná, v němž pracuje tým luštitele genomu pšenice Jaroslava Doležela, má zase 313 článků a dva tisíce citací. 

„Počet publikací k loňskému 31. prosinci byl téměř dvojnásobný, než byla závazná hodnota indikátoru, při udržení průměrného impakt faktoru 4,9 (ukazatel kvality časopisu – pozn. red.). Ke konci roku 2015 očekáváme překročení závazné hodnoty o sto prací,“ řekl deníku ředitel CRH Ivo Frébort. 

Evropská unie věnovala za poslední čtyři roky do vzniku 48 vědeckých center v Česku zhruba 40 miliard korun. Ministerstvo školství, které dotyčný operační program řídí, nyní sleduje různé ukazatele činnosti center. Jedním z nich je právě i publikační výkon.

Náhled Lidových novin ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.