Lidé s vyššími příjmy na charitu více nepřispívají

Ilustrační foto: SXC
pondělí 7. dubna 2014, 10:28 - Text: Kateřina Černohorská

Lidé, kteří více vydělávají, přispívají na charitu v průměru méně než ti s menšími příjmy. Zjistili to výzkumníci z univerzity v britském Southamptonu.

Studie, kterou vedl Mirco Tonin a Michael Vlassopoulos ukázala, že lidé s větším platem darují méně peněz na charitu než jejich méně výděleční kolegové. Odborníci také zjistili, že lidé s vyššími příjmy připisují svůj úspěch vlastní těžké práci, a to i přesto, pokud byl jejich úspěch spíše náhodný.

Výzkumníci najali 104 lidí, kterým za práci slíbili fixní plat pět liber na hodinu a bonus závislý na úspěšnosti jednotlivce. Přestože byla většina participantů na podobné úrovni, někteří získali nižší bonus (dvě libry za hodinu) a někteří vyšší (šest liber). Odborníci ovšem ty „šťastnější“ vybrali náhodně. Na konci projektu mohli všichni zaměstnanci přispět na charitu. Z těch, kteří obdrželi nižší ocenění, přispělo celých sedmatřicet procent. Z těch, kteří získali vyšší odměnu, přispělo pouze jednadvacet procent.

„Podle našich zjištění tedy nemají zajištěnější jedinci žádné puzení ‚oplatit něco společnosti‘. Tento jev můžeme přičítat tomu, že svůj úspěch připisují spíše svým schopnostem a dovednostem než štěstí a cítí tak, že mají na peníze nárok,“ uvedl Mirco Tonin. Podobný efekt podle něj dříve zkoumali i psychologové.

Díky tomuto zjištění teď mohou dobročinné společnosti zvážit, zda se budou stále zaměřovat primárně na zámožnější potenciální přispěvatele. Podle Tonina by se měli zaměřit na celou společnost.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.