Letní semestr: nové úkoly, povinnosti a hromada nových inspirací

Iveta Dudová, Maksym Panok a Sandra Donevska (zleva)
Koláž: Žurnál UP
pondělí 16. února 2015, 14:58 - Text: Milada Hronová

Začal letní semestr. Po krátké odmlce dnes univerzitu znovu zaplnili studenti. S letním semestrem vstoupili do druhé části akademického roku. 

„Ze zimního semestru mám všechny zkoušky hotové. Do toho letního však vstupuji trochu v chaosu. Především proto, že se katedra přesunula do opraveného objektu v Křížkovského ulici, a tak neustále něco nebo někoho hledám,“ uvedla Iveta Dudová, studentka filozofie a divadelní vědy. Zdůraznila přitom, že opravené učebny a přednáškové sály, v nichž nyní bude studovat, jsou krásné. Své kochání novými prostory už dnes přerušila první přednáškou logiky.

„Během dneška mne ještě čeká Středověká filozofie, Dějiny světového divadla a řada dalších přednášek. Mám nabito,“ dodala Dudová z filozofické fakulty.

Práce místo volna

V zimním semestru bylo pro Dudovou nejtěžší zdolat Středověkou filozofii u profesora Pavla Flosse. Při vzpomínce na oněch tři sta stran, které se učila, si v tuto chvíli lahodí, že má zkoušku za sebou. Volno mezi semestry využila produktivně, pracovala v administrativě v Praze. 

Také doktorandka Aplikované matematiky z přírodovědecké fakulty Sandra Donevska si volno mezi semestry užila prací. „Jsem nervózní, protože mne nyní čeká přezkoušení, pak v Praze zkouška ze Statistiky a za dva měsíce snad už státnice,“ uvedla Donevska. Potvrdila, že v tomto doktorském oboru se všechny zkoušky uskutečňují v Praze nebo v zahraničí, a když má pak doktorand všechny zkoušky všechny splněny, podává si přihlášku ke státnicím. Podle Donevské tak musí učinit s předstihem dvou měsíců.

„Žádné volno jsem neměla, nemám čas, jen se učím nebo učím.  Jsem na univerzitě od devíti hodin ráno do desíti večer. Při doktorském úvazku 1,2 vedu semináře,“ shrnula Donevska.

Těžké Právo pro Ukrajince

Zimní semestr byl náročný pro Ukrajince Maksyma Panoka. Na univerzitě studuje v češtině prvním rokem Ukrajinštinu se zaměřením na ekonomiku. Česky se naučil sám doma. V Olomouci zatím složil všechny zkoušky. Nejtěžší prý byla zkouška z předmětu Právo.

Mezi semestry doma na Ukrajině nebyl, volno strávil na koleji generála Svobody, učil se. 

„Olomouc se mi nesmírně líbí, univerzita je báječná. I když bude v letním semestru opět hodně zkoušek, moc se těším. Věřím, že i zkoušku z Řízení lidského kapitálu, která mne v letním semestru čeká, složím,“ uzavřel s úsměvem Panok.

Letní semestr na osmi fakultách začal pro zhruba 25 tisíc studentů.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.