Lékaři využili novou metodu léčby nádoru hrtanu

Lékař Roman Šmucler na setkání s novináři.
Foto: FNOL
pondělí 10. února 2014, 15:05 - Text: (srd)

Odborníci v olomoucké fakultní nemocnici dnes využili novou metodu léčby nádoru hrtanu pomocí laseru. Takzvanou fotodynamickou terapii přitom lékaři v Česku aplikovali teprve podruhé v historii. Umožňuje šetrné odstranění nádoru při zachování funkce hrtanu, tedy řeči.

Specializovaný výkon přijel na otolaryngologickou kliniku provést český odborník Roman Šmucler spolu s Matthiasem von Beckerathem ze Švédska.

„Při použití fotodynamické terapie se nejprve nemocnému nitrožilně aplikuje speciální látka, která zvýší citlivost nádorových buněk na energii dodanou laserem. Ozářením těchto buněk pomocí laseru je zahubíme a okolní tkáň přitom zůstane nepoškozená. Výkon je tedy velmi šetrný,“ uvedl  přednosta otolaryngologické kliniky Ivo Stárek. Výhodou metody je také její nízká toxicita, takže postup lze na rozdíl od chemoterapie nebo radioterapie v krátké době opakovat.

Dnešním pacientem byl muž s opakovaným nádorovým onemocněním hrtanu. „Naše pracoviště si vybral vzhledem k tomu, že i první pacient léčený v Česku touto metodou byl naším pacientem. Vybavení pro tento typ výkonů ovšem nemáme, proto se jej ujal pan docent Šmucler, kterému jsme poskytli zázemí naší kliniky,“ vysvětlil Stárek.

Metoda prozatím podle jeho slov zřejmě v léčbě nádorů horních cest dýchacích nenajde širší uplatnění. Nehradí ji totiž pojišťovny a náklady na jeden výkon se pohybují okolo 150 tisíc korun. Nádory horních cest dýchacích a polykacích v Česku ročně onemocní okolo 300 až 400 lidí.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.