Legendární vědec Richard Dawkins přijede na padesáté AFO

Richard Dawkins.
Evoluční biolog, etolog a spisovatel.
Foto: Richard Dawkins Foundation
středa 18. února 2015, 07:29 - Text: Pavel Konečný

Významného britského biologa a strůjce myšlenky nového ateismu Richarda Dawkinse přivítá Univerzita Palackého během 50. ročníku Mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc. Dawkins bude na AFO hostem ústřední programové sekce festivalu s názvem Zánik a počátek a zúčastní se také slavnostního otevření Pevnosti poznání.

Dawkins je jedním z nejvlivnějších intelektuálů současnosti. Výrazně na sebe upozornil v 70. letech knihou Sobecký gen, která způsobila revoluci v evoluční biologii. Ze seriózního vědeckého textu se okamžitě stal oceňovaný bestseller.

Úspěšný Boží blud

Podle programového ředitele AFO Jakuba Ráliše přišel Dawkins ještě před Stephenem Hawkingem se špičkovou a přelomovou odbornou prací, která byla zároveň srozumitelná širší veřejnosti. „Díky tomu je dnes legendou v oblasti komunikace a popularizace vědy,“ vysvětlil Ráliš.

V roce 2006 silně rezonovala i Dawkinsova kniha Boží blud, která se v prestižním žebříčku bestsellerů The New York Times držela celý rok. Dawkins v ní rozvedl zásadní myšlenky nového ateismu, tedy přesvědčení, že jakákoliv forma náboženství musí být podrobena kritickému racionálnímu myšlení.

„Když máte zájem o Richarda Dawkinse, nestačí zvednout telefon. Za jeho plánovanou návštěvou stojí dva roky intenzivního vyjednávání a využívání široké sítě kontaktů, kterou si AFO na mezinárodní úrovni buduje několik let,“ uvedl ředitel festivalu Matěj Dostálek. Padesátý ročník AFO se uskuteční ve dnech od 14. do 19. dubna.

AFO otevře Pevnost poznání

Během jubilejního ročníku jednoho z největších evropských vědeckých festivalů otevře Univerzita Palackého veřejnosti interaktivní science centrum Pevnost poznání. Ta bude zábavnou formou přibližovat vědu a výzkum široké veřejnosti. Architektonicky i historicky výjimečná budova, která v 19. století sloužila jako vojenský sklad, se dnes úspěšně transformuje v progresivní muzeum vědy určené pro všechny věkové kategorie.

Návštěvníky bude Pevnost poznání bavit i vzdělávat prostřednictvím interaktivních vědeckých expozic a digitálního planetária. Díky své jedinečné atmosféře bude zároveň sloužit jako inspirativní prostředí pro setkávání veřejnosti, studentů i zaměstnanců univerzity.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.