Lawrence Krauss a Film Nevěřící na AFO – velký zájem i řada otázek

Lawrence Krauss (uprostřed) před zahájením filmu Nevěřící.
Foto: Jan Hromádko
sobota 19. dubna 2014, 10:25 - Text: Martina Šaradínová

Jeden z nejproslulejších teoretických fyziků současnosti Lawrence Krauss se včera večer poprvé představil na Academia Filmu Olomouc. Zúčastnil se projekce filmu Nevěřící, dokumentu o vědě, kritickém myšlení a ateismu. Jeden z vrcholů programu letošního festivalu se setkal s obrovským zájmem diváků.

„Můj sen se splnil. Na Velký pátek promítáme The Unbelievers a máme tady Lawrence Krausse,“ zahájil večer před zcela zaplněným sálem kina Metropol dramaturg festivalu Jakub Ráliš.  

Krauss, který dokument produkoval, ve filmu společně s další vědeckou ikonou Richardem Dawkinsem cestuje po světě. Před zaplněnými sály i v televizních show diskutují o vědě a kritickém myšlení a netají se negativním stanoviskem k náboženství. Své názory v dokumentu vyjadřuje i řada celebrit včetně Woodyho Allena.

„Cílem filmu je vzbudit debatu. Nechci, aby si všichni mysleli to, co já. Chci, aby měli svůj vlastní názor a přemýšleli o věcech. Nic není definitivní. Všichni musíme být připraveni na to, že se možná mýlíme,“ uvedl Krauss v debatě, jež po projekci následovala. 

Kontroverznosti filmu si je vědom i jeho režisér Gus Holwerda. „V Americe se často musíme omlouvat, když tento film vysíláme, protože náboženství tam má silné zastoupení. Jak jsem pochopil už z krátkého zdejšího pobytu, Češi jsou v této problematice mnohem otevřenější,“ uvedl Holwerda.

Dokumentární snímek Nevěřící se stal v loňském roce hitem přednáškového turné obou hlavních protagonistů. Letos pokračuje na univerzitách ve Spojených státech. Autoři natočili po celém světě 120 hodin záznamů, výsledný film má necelých 80 minut. Světovou premiéru měl na Kanadském mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Hot Docs v Torontu v roce 2013.

Lawrence Krauss je autorem více než 300 vědeckých publikací a řady populárních knih a článků o fyzice a astronomii. Aktivně se věnuje propagaci vědy, kritického myšlení a ateismu. Na toto téma dnes na AFO pronese přednášku. Večer převezme hlavní Cenu AFO za osobní přínos popularizaci vědy.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.