Laboratoř slávy. Vyzkoušejte si popularizaci vědy v soutěži FameLab

Ilustrační foto: FameLab, Irsko
sobota 1. února 2014, 10:40 - Text: Milada Hronová

Odborně správně, srozumitelně laickému publiku a pokud možno zábavně. To jsou základní kritéria mezinárodní soutěže FameLab, která počtvrté nabízí i v Česku mladým vědcům jedinečnou možnost představit svou práci veřejnosti a vyzkoušet si popularizaci vědy.

„Soutěžícími jsou studenti, vědečtí a pedagogičtí pracovníci, kterým je nejméně jednadvacet let. FameLab jim nabízí šanci zlepšit své schopnosti v oblasti popularizace vědy a komunikace s médii. Zároveň chce přinést aktuální ukázky toho, čím se výzkum v oblasti medicíny, matematiky, přírodních a technických věd v současnosti zabývá,“ uvedla za organizaci soutěže Katya Sephton.

V tříminutovém vystoupení soutěžící nesmí použít videotechniku, veškeré pomůcky si na pódium musí přinést sám. Deset finalistů soutěže vybere porota v oblastních kolech. Uskuteční se v březnu v Praze a ve Zlíně a na výsledek celkového hodnocení bude mít vliv i hlas publika. Po následném dvoudenním školení vstoupí soutěžící v květnu do národního finále. Vítěz pak bude v červnu reprezentovat Česko v mezinárodním klání v anglickém Cheltenhamu.

Pro řadu účastníků loňské soutěže znamená FameLab jedinečnou příležitost potkat vědce z ostatních oborů. Ověřili si, že je nutné nahlížet na danou problematiku z více možných úhlů, aby ji pochopilo i neodborné publikum, odborné aby se alespoň trochu pobavilo.

Soutěž FameLab vznikla v Anglii v roce 2004 a od té doby se úspěšně šíří po světě. Letos se do ní zapojuje 26 zemí ze čtyř kontinentů, mezi nimi poprvé také Francie, Austrálie, Jižní Korea, Belgie a Holandsko.

V Česku se koná pod záštitou předsedy Akademie věd ČR Jiřího Drahoše, za podpory Nadace Neuron, Českých center a společnosti RSJ Algorithmic Trading. Organizaci zajišťuje British Council ve spolupráci s Nadací Tomáše Bati a Spolkem Adeto.

Zájemci o účast se mohou přihlásit do 1. března ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.