La Semele ukončí čtvrtý ročník Olomouckých barokních slavností

Olomoucké barokní slavnosti letos nabízejí šest různých programů.
Fotogalerie: Milada Hronová
čtvrtek 14. července 2016, 07:24 - Text: Milada Hronová

Už dva týdny je Umělecké centrum Univerzity Palackého plné barokní hudby. Olomoucké barokní slavnosti zde uvedly několik zcela nových představení. Vrcholem letošního ročníku však má být opera La Semele Johanna Adolfa Hasseho, kterou zájemci uvidí příští týden.

Ve čtyřiadvaceti večerech šest různých programů. Taková je nabídka čtvrtého ročníku Olomouckých barokních slavností, během nichž už zazněly opery Ghirlanda di fiory,  Arion, melodramatická pantomima The Alchemist i Operosa terni Colossi Moles. Ještě dnes slavnosti nabídnou opery Endymio a Torso. Pro návštěvníky slavností se v konviktu otevřely i dvě výstavy. Jedna expozice představuje návrhy olomouckého orloje Kryštofa Handkeho, druhá historické divadelní scenérie a kulisy. Po celou dobu barokního festivalu je otevřena i Kaple Božího Těla.

„Každé představení je unikátní, každé je zážitek! Od začátku až do konce je divák a posluchač pohlcen nejen jednotlivými výstupy, ale i souhrou skvělé hudby, nápaditými kostýmy i různými neočekávanými akcemi na jevišti. Vždycky mě překvapí, kolik se toho dá do jedné opery vměstnat,“ řekla návštěvnice Monika Hanáková. Učitelka biologie na olomouckém Slovanském gymnáziu zároveň pozitivně zhodnotila i podobu kulis a doprovodný program slavností.

„Olomoucké barokní slavnosti jsou pro mě už tradičně synonymem začátku léta. Jsou kulturním zážitkem, historickou prohlídkou i časem, kdy si můžu popovídat se známými lidmi. Každý si zde přijde na své, zahraniční turista i rodilý Olomoučan, mladý i senior.  Stačí si jen užívat klidnou atmosféru – pro barokní slavnosti tak typickou,“ dodala sympatická učitelka.

I když už festival uvedl řadu představení, vrcholem letošního ročníku se má stát opera La Semele Johana Adolfa Hasseho.

„Její partitura je geniální. A mimořádní budou i sólisté. Dora Pavlíková jako zhrzená manželka, Martin Ptáček jako hypersexuální záletník Jupiter a Hana Holodňáková jako jeho taktizující milenka. Tito tři v moci alegorických postav Lásky a Pomsty,“ naznačuje impresário a zakladatel festivalu Tomáš Hanzlík z katedry hudební výchovy.  La Semele se rozezvučí v jezuitském konviktu 19. července.

Letos poprvé oddělují jednotlivá dějství představení přestávky. Návštěvníci se v nich mohou procházet po krásných prostorách konviktu nebo se občerstvit na nově zpřístupněném nádvoří. Čtvrtý ročník slavností je výjimečný i rekordním počtem nových kostýmů a několika unikátními velkoplošnými divadelními kulisami. I letos slavnosti nabízejí zájemcům komentované prohlídky Sarkandrovy kaple a kostela svatého Michala. Olomoucké barokní slavnosti skončí 22. července.

Více ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.