La Dafne poprvé v Olomouci

La Dafne.
Foto: ND Brno
neděle 2. června 2013, 08:57 - Text: Milada Hronová

Poprvé zazní v Olomouci rekonstrukce nejstarší známé opery v dějinách evropské hudby La Dafne. Její univerzitní skladatelé Vít Zouhar a Tomáš Hanzlík slibují na středu v atriu Konviktu zážitek nejen hudební, ale i divadelní a výtvarný.

„La Dafne v režii Rocce není koncipována tradičně, tedy na vztahu mezi jevištěm a hledištěm. Divák bude moci operu prožít z bezprostřední blízkosti. Půjde o sdílenou slavnost umělců a publika ve společném prostoru,“ řekl skladatel a muzikolog Vít Zouhar.

První operní dílo hudební historie obsahově čerpá z antické báje a proměně krásné nymfy Dafné ve vavřínový strom. La Dafne vznikla ve Florencii v kruhu umělců, kteří se scházeli v paláci hraběte Jacopa Corsiho. Jejich snahou bylo znovuoživení antického dramatu za pomocí moderních hudebních prostředků. I když se originální hudba skladatele Jacopa Periho a Jacopa Corsiho téměř nedochovala, soudobí umělci režisér Rocc a skladatelé Tomáš Hanzlík a Vít Zouhar dokázali při své práci vyjít z libreta básníka Ottavia Rinucciniho, který do Corsiho skupiny rovněž patřil.

LA DAFNE / Národní divadlo Brno

Režie a scéna: Rocc

Hlavní role:

Dafne – Andrea Široká

Apollo – Petr Levícek

„La Dafne měla v Olomouci zaznít už v prosinci minulého roku v rámci festivalu Opera Schrattenbach. Z důvodu nemoci však bylo tehdejší představeni zrušeno. To současné bude tedy olomouckou premiérou a vzhledem k tomu, že atrium má poněkud jinou dispozici než sál brněnské Reduty, myslím si, že olomoucké provedení bude novým zážitkem i pro ty, kdo operu z Brna či Prahy znají,“ uvedl Zouhar.

Díky velkému zájmu publika zahájí v září La Dafne v Národním divadle v Brně již třetí sezonu. U soudobého operního projektu se podle Zouhara jedná o malý zázrak. La Dafne letos hostovala na festivalu Opera Praha, v loňském roce z ní pořídil Český rozhlas studiovou nahrávku. V Olomouci zazní při příležitosti 440. výroční založení univerzity ve středu 5. června od 17:30 v atriu Konviktu.

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.