Kuratela na pedagogické fakultě

úterý 22. dubna 2014, 14:40 - Text: (Redakční pošta)

Dne 15. 4. 2014 se na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci uskutečnil workshop s názvem Kuratela v zrcadle času a služby prevence města Mělník. Setkání zorganizovala Mgr. Dagmar Pitnerová, Ph.D., která působí na Ústavu pedagogiky a sociálních studií. Pozvání přijaly Mgr. Eva Vetešníková vedoucí SPMM a Mgr. Jaroslava Brabcová, která působí na MěÚ Mělník. Workshopu se účastnili studenti různých ročníků i oborů, například Pedagogika – sociální práce, Řízení volnočasových aktivit nebo Speciální pedagogika.

V první části hovořila Mgr. Eva Vetešníková, která uváděla případy z praxe, které byly pro studenty velmi přínosné. Byl poskytnut také prostor pro diskuzi, kde se řešily konkrétní případy, nad kterými se studenti zamýšleli.

Druhá část patřila Mgr. Jaroslavě Brabcové, která představila služby sociální prevence v Mělníku, a to i z hlediska historie a vývoje. Podrobně byl představen Azylový dům se vším, co uživatelům nabízí: ergoterapie či arteterapie a mnoho dalších. Zmíněno bylo také personální zajištění zařízení, kde byla vyzdvihnuta potřeba vzdělání, ale také dovedností jednotlivých pracovníků. Následně byla představena Noclehárna, Azylový dům pro matky s dětmi, Sociálně – právní poradna, Nízkoprahová zařízení pro děti a mládež a Terénní program. Tato zařízení znají studenti ze svých praxí.

Představeny byly také akce, které se v městě Mělník organizují, jako například Vánoční prodejní výstava a jiné. Objasněno bylo také financování těchto zařízení a služeb, jako kritický bod realizace sociálních služeb.

Přínos workshopu je možné spatřovat především v setkání studentů s profesionály z praxe. Dále také přesvědčení o potřebě profese sociálního pracovníka, i když má mnohá úskalí a specifika.

Bc. Lucie Blaštíková
Studentka Pdf UP


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.