Kupte Olomouci Vasarelyho

Jedno z Vasarelyho děl vystavených v Muzeu umění.
Repro: Žurnál UP, foto: Jan Procházka / olomouc.cz
čtvrtek 11. června 2015, 13:50 - Text: Pavel Konečný

Olomoucké Muzeum umění se může stát jedinou státní institucí v Česku, která bude vlastnit početný soubor prací průkopníka op-artu Victora Vasarelyho. Na zakoupení 33 grafických listů potřebuje muzeum ještě zhruba půl milionu korun, poprvé se ve své historii proto rozhodlo požádat o pomoc veřejnost.

Díla, o jejichž získání Muzeum umění usiluje, podle kurátorky Giny Renotière významně reprezentují tvorbu Victora Vasarelyho. „Ilustrují autorův záměr zdokonalit techniku tisku a povýšit sítotiskové reprodukce na médium umělecké a estetické hodnoty. Kompoziční prvky skládal do milionů různých variací. Pomocí základních geometrických tvarů – kruhu, čtverce, elipsy či kosodélníku a díky neomezené barevné škále vytvořil a teoreticky podložil vznik díla, v němž se racionální pojí s iluzivním,“ charakterizovala historička umění Vasarelyho grafickou tvorbu.

Již na konci loňského roku získalo muzeum rozměrnou tapiserii Harmasz roku 1966 a obraz Terek datovaný letopočtem 1951. Nyní má jedinečnou příležitost obohatit sbírky o soubor 33 grafických listů.

Ministerstvo kultury již nákup schválilo, zbývající část potřebných financí ale muzeum zatím nemá zajištěnou. Ředitel Muzea umění Michal Soukup věří, že se akvizici podaří uskutečnit. „Díky Vasarelyho dílům se naše sbírky jako celek posouvají na vyšší úroveň,“ zdůraznil Soukup (na snímku vpravo).

Zástupci muzea doufají, že část finančních prostředků by mohla vynést sbírka, kterou vyhlašuje Spolek přátel Muzea umění Olomouc. Jeho předseda Roman Gronský je přesvědčen, že se mezi návštěvníky muzea novodobí mecenáši najdou. „Jsme pyšní na to, že v Olomouci sídlí kulturní stánek, který nabízí exkluzivní výstavy starého i moderního umění a bohatý doprovodný kulturní a výchovný program. Nezanedbatelná část programu je navíc zdarma. A já věřím, že se mezi návštěvníky najdou tací, kteří zdravý patriotismus a sounáležitost vyjádří alespoň drobným příspěvkem,“ řekl Gronský.

Kompletní soubor serigrafických listů si návštěvníci mohou prohlédnout do 20. září. Do stejného data mohou na jejich nákup přispět drobnými částkami do kasičky v pokladně muzea v Denisově ulici. Peníze lze zaslat i na účet sbírky 2900777076/2010. Kdo bude mít zájem, může svůj příspěvek podepsat. Jména muzeum zveřejní na pomyslné tabuli cti.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.