Krychtálkova vizuální dadaistická báseň ovládla přehlídku V.Ř.E.D.

Desátá přehlídka V.Ř.E.D.
Fotogalerie: Gabriela Knýblová
neděle 13. dubna 2014, 12:14 - Text: Jan Michálek

Snímek Pavla Krychtálka s názvem Olomouc / A Visual Dada Poem zvolili diváci za vítěze desátého ročníku přehlídky studentských amatérských filmů V.Ř.E.D. K vidění bylo sedmnáct krátkometrážních filmů, které natočili především studenti z katedry divadelních, filmových a mediálních studií.

Ve freskovém sále na Wurmově ulici, kde se tento týden přehlídka konala, se po celé dvě hodiny tísnilo přes čtyřicet diváků, kteří společně s organizátory a moderátorem večera Danielem Kunzem vytvořili neformální a pohodovou atmosféru.

Dva póly tvorby

Celá přehlídka byla rozdělena do tří tematických bloků. „Zatímco snímky v první vlně jsou takovou vizuální masturbací, k závěru večera se můžete těšit i na filmy, které dokonce mají určitou naraci,“ přiblížil program žoviálním a bezprostředním projevem moderátor večera Daniel Kunz.

Organizátor přehlídky Robert Jaworek poznamenal, že kvalita filmů je hodně různorodá. „Jsou zde matadoři, kteří přispívají už několik let a postupně se vyvíjí, a potom nováčci, takže ty filmy jsou od sebe někdy hodně vzdálené, co se formálních kvalit týče. Ale to není podstatné. Hlavní je, že se zde potkávají různé přístupy k filmu, experimentální i videoartové,“ vysvětlil Jaworek.

Krychtálek absolutním vítězem

Vysvětlena byla také tajuplná zkratka V.Ř.E.D. Poetické duše možná byly trochu zklamány, když se dozvěděly, že vlastně nejde o žádnou zkratku, ale o zcela obyčejný vřed. „První přehlídka byla tak příšerná, že pro ni bylo potřeba najít stejně příšerné jméno,“ vysvětlil s nadsázkou Kunz.

Po ukončení hlasování diváků zvítězila v konečném účtování Krychtálkova vizuální dadaistický báseň s olomouckým tématem. Uchvátila nejvíce a získala čtrnáct hlasů. I druhé místo obsadil Pavel Krychtálek za snímek Alenka v říši konstruktivismu, pro který hlasovala i odborná porota, a stal se tak absolutním vítězem přehlídky.

Projekce byla obohacena také o vítězný snímek loňského pražského studentského festivalu Zlatý voči.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.