Kristýna Erbenová fotografuje život na Srí Lance

Život na Srí Lance očima absolventky UP.
Foto: Kristýna Erbenová
neděle 20. března 2016, 08:00 - Text: Ivana Pustějovská

Do exotických zemí se vypravila fotografka Kristýna Erbenová. Fotografuje na Srí Lance. S pracemi absolventky Univerzity Palackého se mohli už dříve seznámit například i čtenáři univerzitního časopisu Žurnál, jehož je dvorní fotografkou.

Do jihovýchodní Asie, na ostrovní Srí Lanku, přivedla Kristýnu Erbenovou mimo jiné možnost pracovat hned na několika fotografických projektech. „Bydlím blízko města Matara, což je nejjižnější bod ostrova, a pracuju na mém osobním projektu ‚In the Darkless‘ a ‚Almost Breathless‘, což je focení v noci.  Pracuju tedy v období okolo úplňku pouze s měsíčním světlem a fotím krajinu, lidi a místní reálie. Přes den se pak věnuji dokumentární fotografii a zachycuji zdejší život,“ vysvětluje fotografka.

Právě každodenní kontakt s místními obyvateli pro ni představuje zajímavou zkušenost. „Lidé jsou přátelští a vstřícní, ovšem člověk občas vycítí jejich tendenci využívat cizince a turisty do poslední rupie. Když tu ale žijete déle, tak si vytvoříte okruh přátel, a některé vztahy vám pak zůstanou i na celý život,“ říká Kristýna Erbenová.

Svým fotoaparátem zachycuje i některé výjimečné okamžiky. „Je tu spousta atraktivních míst a děje se tady hodně zajímavých událostí. „Zažila jsem například velké želvy, jak v noci kladou na pláži vejce. Také jsem byla u toho, když místní obyvatelé želví vajíčka zachraňovali a následně malé želvičky vypouštěli do moře.“ Kromě fascinující přírody fotografka dokumentuje i duchovní svět Srí Lanky. „Trávím také čas ve zdejším buddhistickém templu a seznamuji se se životem mnichů.“

Výsledkem několikatýdenní práce by měly být zajímavé záběry do Kristýnina fotografického projektu. „Doufám, že z nočního focení se mi podaří získat dobré záběry do mého souboru a dát mu tak nový rozměr. Fotím ale na filmový materiál, takže zpracovávat budu vše až po návratu domů. Každodenní události zachycuji také mobilem a pravidelně dávám na Instagram,“ dodává Kristýna Erbenová.

Pokud si chcete prohlédnout Instagramové záběry ze Srí Lanky od Kristýny Erbenové, můžete ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.