Krev s rektorem dají dvě stovky studentů a akademiků

Jeden z prvních ranních odběrů.
Foto: Ondřej Martínek
pondělí 17. února 2014, 14:05 - Text: Ondřej Martínek

Čtvrtý ročník akce Daruj krev s rektorem dnes odstartoval Akademické dny. Až do pátku odevzdá 470 mililitrů své krve na dvě stě dárců.

V prostorách transfuzního oddělení fakultní nemocnice se hned v půl osmé ráno spolu sešli současný rektor Jaroslav Miller a jeho předchůdce Miroslav Mašláň. Přišel i děkan fakulty tělesné kultury Zbyněk Svozil a předseda akademického senátu přírodovědecké fakulty Marek Jukl, jenž je zároveň prezidentem Českého červeného kříže.

„Bohužel jsem zde dnes spíš jen jako morální podpora, neboť nesplňuji požadavky na dobrovolné dárce, avšak velice mě těší, že se této akce účastní stále více studentů i zaměstnanců univerzity,“ řekl rektor Miller. Naznačil, že by byl rád, kdyby se univerzitě letos podařilo zorganizovat mezi studenty celoroční soutěž v dárcovství krve.

V loňském roce se dárcovství ve třech dnech zúčastnilo na osmdesát dobrovolných dárců, letos jsou jich nahlášeny téměř dvě stovky. Více než polovinu z nich tvoří navíc nejvíce žádaní prvodárci.

„Sám bych se asi k darování krve neodhodlal. Akce mě ale oslovila a vyrazili jsme s kamarádem společně,“ popsal svou motivaci student filozofické fakulty Radim Měsíc.

Akce Daruj krev s rektorem se poprvé uskutečnila v roce 2010, kdy se do ní zapojilo asi čtyřicet členů akademické obce. Od té doby probíhá pravidelně v rámci Akademických dnů Univerzity Palackého, které připomínají její obnovení v roce 1946. Součástí Akademických dnů je i předávání Cen rektora nejlepším studentům a sportovcům, slavnostní vyzvánění olomouckých chrámů nebo reprezentační ples univerzity.

Kompletní program ZDE.

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.