Krev chce s rektorem poskytnout 170 dárců

470 ml.
Mezi dnešními dárci byl za akademiky Robert Zbíral z právnické fakulty.
Foto: Pavel Konečný
pondělí 23. února 2015, 13:34 - Text: Pavel Konečný

Ode dneška chodí na transfuzní oddělení fakultní nemocnice studenti a zaměstnanci univerzity darovat krev. Do harmonogramu se jich přihlásilo 170. Vybídla je k tomu akce Daruj krev s rektorem, která je součástí Akademických dnů ke znovuobnovení univerzity.

„Přemluvila nás třetí kamarádka, jinak bychom nešly, ale ona to včera vzdala. Pro nás je to výzva,“ řekla Tereza Lásková studující hospodářskou ruštinu. Spolu s ní dorazila do nemocnice Veronika Podéšťová z ruské filologie. „Už minulý rok jsem se chtěla zúčastnit, ale bála jsem se. Bojím se pořád, ale lidé vycházejí z těch dveří v pořádku,“ prohlásila a poočku sledovala tabuli s vyvolávacím systémem.

Bez obav

To na odběrovém sále nechala svých 470 mililitrů krve studentka mezinárodních vztahů Kateřina Blažková. „Není to nic zvláštního. Už dřív jsem darovala plazmu, takže mě to nepřekvapilo, bylo to rychlé, čekala jsem, že to bude trvat déle,“ komentovala odběr ještě vleže. Že se dostala pod deset minut, přisuzovala tomu, že se před odběrem zavodnila. „A také najedla, jíst se musí, protože jinak se omdlívá, akorát se nesmí jíst tučné,“ vysvětlila Blažková.

Spolu se studenty přišli k odběru i vyučující. Mezi nimi byl i Robert Zbíral z právnické fakulty. Má za sebou přes třicet odběrů. „Většinou na plazmu, párkrát destičky, plnou krev jsem dával asi čtyřikrát,“ popsal Zbíral. Kdysi se domluvili na společném odběru s kolegy z fakulty. „Dnes jich ale chodí daleko méně. O akci Daruj krev s rektorem jsem věděl, proto jsem přišel. Stejně bych sem šel, tak jsem to spojil a podpořil univerzitu,“ uvedl Zbíral. Podobně se zachovalo dalších 23 dárců spojených s univerzitou. Z nich bylo 12 u odběru poprvé.

Krev je nutná stále

Podle lékařky Ivany Sulovské dárců krve postupně ubývá. „Meziročně jich máme asi o sedm stovek méně. Je to dáno i stárnutím populace. Odliv dárců je větší než jejich příliv,“ konstatovala Sulovská. V seznamu dárců má přes sedm tisíc jmen.

Univerzitní harmonogram se 170 jmény pro tento týden nejčastěji zaplňovali studenti fakulty tělesné kultury a pedagogické fakulty. Darovat krev je ale možné kdykoli i po pátečním konci akce Daruj krev s rektorem. Až do konce listopadu se navíc jména dárců dostávají do osudí ke slosování. Hlavní cenou je iPad.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.