Krása v neuspořádanosti

Grafika Evy Čapkové.
Repro: Žurnál UP
neděle 12. ledna 2014, 09:18 - Text: Aneta Benešová

Kavárnu Amadeus v areálu Arcidiecézního muzea ozdobily grafiky mladé výtvarnice Evy Čapkové. Její tvorba je v tom nejlepším slova smyslu vedlejším produktem její dlouholeté práce s dílem Vladimíra Boudníka. 

Svoboda, volnost a nesvázanost formami klasického výtvarného projevu jsou hlavními atributy explosionalismu, které se projevují i v grafikách Evy Čapkové. Zjednodušeně lze říct, že se jedná o projevy svobodné duše a mysli. Do děl se promítá umělcova nálada, kreativita a vnitřní pocity.

K explosionalismu se Čapková dostala díky snaze pochopit proces vzniku Boudníkova díla, přičemž podlehla kouzlu této tvorby sama. Boudník byl ojedinělý tvůrce, který učil výtvarně nevzdělané publikum nacházet estetično ve všedních věcech. Českému publiku je znám i díky hrabalovskému filmu Něžný barbar. 

Eva Čapková vyrůstala v Konici a vystudovala výtvarnou výchovu v Olomouci. V současné době studuje postgraduálně dějiny umění  na Ludwig-Maximilians-Universität v Mnichově.

Doporučuji zajít na výstavu do Amadea. Krásno lze spatřovat i ve zdánlivě neuspořádaných a volných strukturách, stačí popustit uzdu fantazii a odpoutat se od konvencí. Výstava potrvá až do Velikonoc.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.