Králem Majálesu se stal Marek Eben

Marek Eben je novým králem Majálesu.
Fotogalerie: Gabriela Knýblová, Martin Višňa, Olomoucký Majáles
čtvrtek 5. května 2016, 10:22 - Text: (red)

Marek Eben se stal králem Olomouckého Majálesu. Muzikant, herec a moderátor se ujal vlády nad studentským veselím včera po poledni na olomouckém Horním náměstí.

Marek Eben se stal příhodně králem Majálesu i proto, že letošním podtitulem této týdenní studentské akce se stalo motto Škola základ života. A jedna z prvních rolí, kterou se dnešní úspěšný herec proslavil, byla postava Válečka ve školním seriálu Kamarádi.

Vlády se ujal s noblesou sobě vlastní. „Slibuji, že všechny ty, kdo mi pomohli dostat se na trůn, při nejbližším státním svátku, vyznamenám. Budu vládnout zhovadile, protože král Majálesu musí být zhovadilejší než všichni skuteční králové a vládci. To je však téměř nesplnitelný úkol,“ řekl Marek Eben. Rozhodl se proto, že si pořídí dva tiskové mluvčí. „Jeden bude hledat věci, které nemůžu najít sám. Druhý pak bude odpovídat na dotazy, které jste nepoložili a sdělovat vám názory, na které nejste zvědavi.“ Nový král si pořídí i poradce, kteří mu budou radit, jak dosáhnout největší zhovadilosti, jaké je schopen.

Zanechal studentům i své královské poselství: „Mí drazí studenti, zvolili jste si mě za krále Majálesu a je to moudrá volba. Jsem starý a pošetilý. Z čeho byste se měli poučit víc než z pošetilosti starců? Proboha vás prosím, poučte se! Na závěr vám řeknu tolik. Děkuji vám za můj silný mandát, nezapomeňte mě za rok zandat!“ Marek Eben navštívil i univerzitní obchod a informační centrum UPoint.

Včerejšek patřil kromě korunovace krále i průvodu maškar a aktivitám v olomouckých sadech, kde se představovaly různé studentské organizace a neziskovky. Návštěvnici měli na výběr kromě hudebního programu i spoustu sportovních aktivit.

Mezi outdoorovými stanovišti nechyběla ani fakulta tělesné kultury. Zájemcům nabídla například možnost vyzkoušet si řízený pád v monoski, speciální lyži pro handicapované sportovce, a uspořádala výběh Michalských schodů. Ty nejrychleji zdolal Dominik Záleský z FTK v čase 43,3 sekundy, nejrychlejší ženou pak byla s časem 55,7 vteřiny Dominika Vojtíšková z pedagogické fakulty. 

Večer pak vyvrcholil hudebním programem na nádvoří Zbrojnice. Stovky studentů si poslechly vystoupení několika kapel, hrály například skupiny Zrní nebo Vypsaná Fixa.

Olomoucký Majáles organizuje Univerzita Palackého v Olomouci pošesté. Na organizaci se podílí přes sedmdesát studentů, kteří zajišťují kompletní produkci akce. Celkem nabízí letos 140 bodů programu na více než desítce míst. Potrvá až do 7. května. Podrobnosti k dalšímu programu ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.