Král majálesu Jaromír 99 zahájil studentské slavnosti

Jaromír 99, král majálesu 2014.
Fotogalerie: Velena Mazochová, Pavel Konečný
úterý 6. května 2014, 16:54 - Text: Velena Mazochová, Pavel Konečný

Za zvuku fanfár a bouřlivých ovací svých studentských poddaných byl dnes na olomouckém Horním náměstí korunován král Olomouckého majálesu. Zpěvák, skladatel, kytarista a výtvarník Jaromír Švejdík převzal korunu od svého loňského předchůdce a prvního polistopadového rektora Univerzity Palackého Josefa Jařaba.

„Ještě jsem sice nebyl seznámen se svými právy, ale určitě budu kralovat spravedlivě. Ten nejmoudřejší z nás je Alois Nebel, to bude můj hlavní poradce,“ uvedl pro Žurnál nový studentský král známý také pod pseudonymem Jaromír 99. Jako autor komiksové předlohy ke stejnojmennému filmu tak připomněl letošní inspiraci studentských slavností, které se nesou v duchu populárních kreslených seriálů a superhrdinů.

Král Jaromír I.

„Jsem velmi dojatý, ale kralovat budu spíše z Jeseníků,“ odkázal k dějišti úspěšného snímku a pozval studenty na „zelenou“ do „nádražky“ v Bílém Potoce. Dárek pro studenty měl připraven i odstupující vládce Josef Jařab, který pro ně získal bezplatný středeční vstup na stálou expozici Olomoucká univerzita / Universitas Olomucensis ve Vlastivědném muzeu Olomouc. Jak zdůraznil, základním smyslem univerzit jsou právě studenti. „Jsme tady proto, abychom z vás vychovali vzdělané lidi, které společnost potřebuje. A vy spolu s námi musíte přesvědčit společnost, že na to musí najít prostředky, protože to je její nejlepší investice do budoucna,“ uvedl Jařab.

Slavnostní korunovace proběhla za účasti představitelů města, kraje a univerzity, kteří novému králi předali další odznaky moci – plášť, hermelín, žezlo i diplom. Olomoucký hejtman Jiří Rozbořil, primátor Martin Major i předseda univerzitního akademického senátu Miroslav Dopita studentům popřáli radostné a bujaré prožití jejich svátku. Rektor Jaroslav Miller zároveň připomněl propojení letošního majálesu s občanskou iniciativou Zaparkuj. „Vyzývám vás, běžte do parků, žijte v parcích a dělejte tam všechny myslitelné i nemyslitelné věci,“ dodal s úsměvem rektor.

Pěšky za rikšou

Svět komiksu, supermanů a superhrdinek se promítl i do ozvláštnění tradičního majálesového průvodu. Kromě masek v něm k Hornímu náměstí směřovaly i komiksové bubliny, které si studenti vyplnili vlastními krátkými texty.

„Je to super nápad a ty bubliny jsou úplně výborné, na komiks nejsem úplně vysazenej, ale občas si nějaký přečtu nebo se podívám na film,“ potvrdil při práci na svém sloganu student práv Matěj Stulík. Zaměření letošního majálesu si cenili také studenti pedagogické fakulty Ondřej Maslák a Dominik Tyl, kteří si do průvodu připravili masky králíka a medvěda podle postav komiksu Barney a Marv. „Studujeme výtvarnou výchovu a informatiku, takže je nám komiksové téma blízké,“ uvedl Maslák. A za svou masku se dočkali ocenění.

Majálesový průvod se po korunovaci letošního krále přesunul přes Dolní náměstí do hlavního dějiště letošních studentských oslav – Bezručových sadů. Král ve speciální UP Bike rikše.

Na návštěvníky tam čekaly outdoorové aktivity, stánky s interaktivními prezentacemi studentských a neziskových organizací, open‑air čajovna, šapitó se soutěžemi, hand-made výrobky či celodenní silent disco.

„Byl to hezký průvod, šel po jiné trase než loni a povedl se. Bylo dost masek a užili jsme si legrace,“ prohlásil UP Man, tedy superhrdina Univerzity Palackého alias čerstvý absolvent filmové vědy Petr Bílek.

Nejlepší byl  Exam Superhero

Na Korunní pevnůstce odpálila majáles po přípitku krále s rektorem hudba dua Kieslowski a hodnocení masek. Kromě krále majálesu vybírali ty nejlepší i rektor, předseda akademického senátu a hejtman. Občas se ale museli nechat poučit, co masky vlastně představují.

Za batmana v ženském vydání přišla na majáles Lenka Nováková z právnické fakulty. „Je mojí nejoblíbenější postavou, batmana fakt žeru, film i komiksy. Byla to pro mě jasná volba. Zvolila jsem ženskou formu a pomáhal mi v tom celý byt, věci mám od spolubydlících,“ vysvětlila. Stejně jako ostatní úspěšné masky obdržela knihy, společenské hry i láhev. Absolutně nejúspěšnější maskou byl nakonec vyhlášen Exam Superhero, který v součtu nasbíral u hodnotící komise 112 bodů.

Nádvoří Tereziánské zbrojnice letos patří divadlu a večer se promění v improvizované letní kino, které promítne od půl desáté večer komiksem inspirovaný snímek Kick-Ass. Hlavní část hudebního programu se stejně jako loni odehraje v areálu Korunní pevnůstky s dvěma hudebními scénami.

„Hlavní program ukončí Tata Bojs. Prostor mezi nimi pak vyplní slovenští rockeři From Our Hands, polští králové vintage disca a elektroniky Fair Weather Friends a mladá britská trojice The Feud,“ vyjmenoval hlavní organizátor majálesu Ondřej Martínek.

Program na Korunní pevnůstce doplňují stánky Univerzity Palackého popularizující vědu nebo matematická kavárna. Majálesový program nabídnou hudební kluby S-cube a Metro Chill Out Club, hospoda U Magora nebo Jazz Tibet Club, kde proběhne benefiční koncert na podporu onkologicky nemocných dětí.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.