Kraj dal univerzitě tři miliony na absolventy, obchod a profesní centrum

Prorektorka Jitka Ulrichová s hejtmanem Jiřím Rozbořilem při převzetí přímé podpory Olomouckého kraje.
Foto: Pavel Konečný
pátek 6. února 2015, 14:44 - Text: Pavel Konečný

Přímou podporu Olomouckého kraje dnes převzaly tři vysoké školy v regionu. Univerzita Palackého získala tři miliony korun, Moravská vysoká škola a Vysoká škola logistiky v Přerově dostaly po třech a půl milionech.

„Vzdělanost a inovační technologie je třeba v Olomouckém kraji podporovat. Jsme rádi, že na území kraje tyto školy fungují. Jejich výsledky jednou zhodnotí trh práce,“ uvedl při předávání smluv hejtman Jiří Rozbořil. Slavnostní akt byl spojen s předáním přímé podpory také nejúspěšnějším sportovním klubům a sportovním akcím v regionu.

„Spojení sportu a vysoké školy není daleko od sebe, protože učit na vysoké škole je jako sport. Člověk na to musí mít talent, značnou dávku odvahy a často se setkává s vysokou dávkou adrenalinu. My se budeme dále snažit dělat vědu a pedagogickou činnost, jak nejlépe umíme,“ řekla přítomným prorektorka pro vědu a výzkum Jitka Ulrichová. Zároveň připomněla, že Univerzita Palackého se na světových žebříčcích dostala mezi přední univerzity.

Univerzita předložila Olomouckému kraji projekty, u nichž se ucházela o finanční podporu. „Jedná se o podporu programu Absolvent, vznikajícího profesního poradenského centra a také informačního centra s obchodem na Horním náměstí. Peníze pokryjí i část pronájmu pražské pobočky Konfuciovy akademie,“ vyjmenovala Ulrichová. Podpora se nestane součástí běžného rozpočtu, musí být použita samostatně a kraji bude následně předloženo vyúčtování se závěrečnou zprávou.

Podle Jana Švece z odboru školství o udělení financí rozhoduje Rada Olomouckého kraje na základě předložených projektů. Důvodem je konkurenceschopnost mezi vysokými školami v České republice.

Loni univerzita obdržela dva miliony korun. Peníze použila na opravu budov v Křížkovského ulici, kde vzniklo Centrum doktorských studií.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.