Kouření zabije třetinu mladých Číňanů

Ilustrační foto: Freeimages.com
čtvrtek 22. října 2015, 09:23 - Text: Kateřina Černohorská

Pokud nedojde k zásadní změně v počtu čínských kuřáků, mohlo by v budoucnu kouření zabít až jednu třetinu současných mladých mužů. S poznatkem přišli vědci z Oxford University a Chinese Academy of Medical Sciences.

Výzkumníci porovnávali dvě studie, zaměřující se na zdravotní důsledky kouření v Číně. První výzkum proběhl v roce 1990 a zahrnoval milion mužů. Druhá studie stále probíhá a zkoumá půl milionu mužů i žen.

Výsledky podle odborníků ukazují, že roční nárůst úmrtí, zaviněných kouřením, v roce 2010 narostl na jeden milion za rok a pokud bude trend pokračovat, v roce 2030 se už počet úmrtí souvisejících s kouřením bude pohybovat kolem dvou milionů. „V současnosti kouří zhruba dvě třetiny mladých Číňanů, přičemž většina začala ještě předtím, než jim bylo dvacet let,“ podotkl Zhengming Chen z Oxford University, který se na studii podílel.

Špatná situace se ovšem týká pouze mužů, mladé Číňanky kouří o dost méně než dřívější generace, klesá také počet ženských úmrtí, souvisejících s užíváním tabáku.

Podle odborníků souvisí vysoký počet kuřáků v Číně i s některými zatím nevyvrácenými mýty o tabáku, které po zemi kolují. Říká se například, že kouření patří k čínské tradici, nebo že užívání tabáku je pro Asiaty méně nebezpečné než pro zbytek světové populace.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.