Kostel Panny Marie Sněžné rozezní duchovní hudba

Ilustrační foto: Milena Valušková
pondělí 2. května 2016, 10:19

Měsíc květen se v akademické farnosti v Olomouci promění v měsíc hudby. Může za to iniciativa Vysokoškolského katolického hnutí (VKH), která vyústila ve dva hudební zážitky. Prvním bude koncert mládežnické chrámové scholy, následně vystoupí žáci Konzervatoře Evangelické akademie.

První z koncertů proběhne už ve středu 4. května od 20 hodin. Účinkujícími budou mladí křesťané, kteří doprovázejí hudbou pravidelné studentské mše svaté. „Na koncert už intenzivně trénujeme,“ hlásí vedoucí Ondřej Nakládal. „Měli jsme celovíkendovou akci a některé písně jsme zahráli i na akci Studentský Velehrad.“ SchOla Panny Marie Sněžné, jak zní její oficiální název, nebo také populární „Péemeska,“ tímto naváže na pravidelné každoroční koncertní představení, které je vrcholem její celoroční aktivity.

Aby schole nebylo smutno a protože jeden koncert je málo, rozhodlo se VKH Olomouc zařadit do svého programu ještě jedno hudební vystoupení. „Bude se jednat o klasickou hudbu,“ upřesňuje Pavel Kutálek z VKH. „V pětačtyřiceti minutách uslyšíme kytary, zpěvy, varhanní koncerty a mnoho dalšího.“ Druhý koncert bude v režii žáků Konzervatoře Evangelické akademie a proběhne 17. května od 18 hodin. Na obě akce bude vstupné dobrovolné.

SchOla PMS funguje již přes dvacet let. Svou hudbou doprovází nejen studentské mše v Olomouci, ale také mládežnické duchovní akce v celé ČR. Konzervatoř Evangelické akademie poskytuje v Olomouci odborné vzdělání v uměleckých oborech. Škola se hlásí k tradici husitské a bratrské církevní hudby, specializuje se na klasický zpěv a hudbu.

Jan Morcinek, místopředseda pro vnější vztahy VKH Olomouc

Více informací také ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.