Konzumace jídla je návyková, cukr a tuk ovšem nejsou klasickými drogami

Ilustrační foto:
Freeimages
středa 9. září 2015, 12:48 - Text: Kateřina Černohorská

Lidé se mohou stát závislými na jídle kvůli pocitu, který jeho konzumace přináší. Podle mezinárodního výzkumu několika zahraničních univerzit ovšem není možné stát se závislým na specifickém typu jídla, například na tom s vysokým podílem cukru či tuku.

Mozek podle odborníků na složení jídla nereaguje stejně jako na drogy typu heroin nebo kokain, namísto toho si ovšem lidé mohou vyvinout psychickou závislost na jídle, poháněnou pozitivními pocity, které konzumace jídla v mozku vyvolává. „Závislost na jídle je spíše závislostí behaviorální než závislostí založenou na určité substanci. Dala by se tak přirovnat k závislosti na hracích automatech. U obézních lidí by se proto neměla pozornost zaměřovat na jídlo samotné, ale na vztah daného člověka ke konzumaci jídla,“ vysvětlil John Menzies z University of Edinburgh, který na studii spolupracoval.

Odborníci se sice shodli na tom, že současná klasifikace mentálních poruch, která nezahrnuje formální diagnózu poruchy konzumace jídla, by měla být změněna. Zároveň ovšem naznačili, že závislost na jídle nemusí mít takový vliv na obezitu, jak mnozí lidé v současnosti předpokládají.

„Koncept závislosti na jídle je sice v médiích často probíraným tématem, ovšem většina obézních lidí přibírá pozvolna v průběhu let a v takovém případě je téměř zcela nevhodné naznačovat, že by s tím závislost na jídle měla co do činění,“ doplnil Julian Mercer z University of Aberdeen. Lidé by se tak měli zaměřit zejména na odstranění špatných stravovacích návyků.

Na studii spolupracovali vědci z univerzit v Edinburghu, Aberdeenu, Gothenburgu, Essenu, Utrechtu a Santiagu de Compostela. 

Zdroj. ZDE


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.