Koňský a lidský obličej k sobě mají nečekaně blízko

Ilustrační foto: Freeimages.com
úterý 22. září 2015, 07:24 - Text: Kateřina Černohorská

Nejen lidé a šimpanzi jsou schopni vyjadřování nejrůznějších obličejových výrazů. Podle studie vědců z britských univerzit v Portsmouthu a Sussexu a americké univerzity Duquesne, to dokáží i koně.

Podle odborníků totiž mají koně obličejové svaly, podporující pohyb nozder, rtů i očí v nejrůznějších společenských situací. Podobně vybavení jsou prý i lidé. Zatímco ale koně disponují sedmnácti obličejovými pohyby, lidé jich mají sedmadvacet. Šimpanzi jich pak mají pouze třináct, o něco lépe jsou na tom s šestnácti psi.

„Lidé a ostatní primáti mají mnohem komplexnější komunikační dovednosti než ostatní savci, protože se v průběhu evoluce vyvíjeli ve větších společenských uskupeních. U koní jsme ovšem takovou souvislost nečekali, protože k primátům nemají právě blízko,“ vysvětlila Bridget Wallerová, která na studii spolupracovala. „Stejně jako psi ovšem koně prošli výraznou proměnou díky domestikaci,“ doplnila Wallerová.

Výzkumníci zkoumali koňské obličejové vyjadřování blíže a zjistili, že určité odlišnosti mezi koňmi a lidmi přeci jen existují. Největším rozdílem je patrně fakt, že koně do komunikace často zahrnují i pohyb uší.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.