Konference Studuj Přírodu v Olomouci brzy navštíví střední školy v Olomouci i po celé Moravě

Jedna z přednášek na olomouckém Slovanském gymnáziu.
Foto: archiv UP Crowd
pátek 23. září 2016, 10:56

Ani v klidném období léta studentská sdružení nespala na vavřínech. Jedním z nich je spolek studentů a přátel vědy UP Crowd, který se za poslední rok z pozice největší studentské organizace na Přírodovědecké fakulty rozšířil na celou univerzitu. Za svůj cíl si dal propagovat a popularizovat vědu jak s pomocí přírodovědců, tak i studentů humanitních oborů. Nyní krom účasti na akcích univerzity (Den otevřených dveří, Noc vědců, apod.) vyrazil i na cesty po středních školách, kde jeho členové přednášejí budoucím vysokoškolákům o studiu vědy.

Největší akcí, do které se členové UP Crowd na cestách zatím pustili, bylo spojení vícero přednášek na minikonferenci Studuj přírodu. Akce proběhla těsně před začátkem prázdnin na Slovanském gymnáziu v Olomouci, z nějž se mnoho studentů pravidelně zapojuje do badatelských olympiád a kroužků.

„Žáci v dnešní době o univerzitě a jejích oborech zjistí na internetu kdykoliv a cokoliv, avšak to podstatné, proč by si vědu měli zamilovat, jim nejlépe sdělí sami univerzitní studenti. Ti jsou jim i věkově blíže než sami učitelé,“ řekl hlavní organizátor akce Jan Tomáštík z UP Crowd. Sekce přednášek byly rozděleny na dva bloky, přičemž studenti mohli mezi přednáškami přecházet dle vkusu. První blok tvořily přednášky o astrofyzice, částicové fyzice, nanotechnologii, ale také o fascinujícím projektu jednoho z mladých doktorandů – bionické ruce jako náhradě amputované končetiny. Druhý blok pak nabídl přednášky z informatiky, chemie, biologie a téma moderního pohledu na evoluci života na Zemi.

„Chtěl bych poděkovat všem přednášejícím, kteří se úspěšně poprali se snahou nezahltit žáky daty a vzorečky, ale spíše se snažili přenést své badatelské nadšení, bez kterého vědu dělat nejde. Největší dík však patří studentům, kteří několik dní před prázdninami věnovali svou pozornost právě nám. Snad se s nimi brzy setkáme na univerzitě,“ vyslovil své přání hlavní organizátor. Celkem šedesát šest zúčastněných studentů pak po akci vyplnilo dotazníky i s připomínkami a návrhy.
Ohlasy od učitelů ze Slovanu budou následně využity při budoucích minikonferencích spolku UP Crowd. Již v současnosti hlásí zájem několik středních škol i mimo Moravu.

Do projektu se též hlásí přednášející z ostatních fakult, což otevírá nové možnosti větších konferencí širšího tematického záběru. UP Crowd se těší podpoře rektorátu, středoškoláci se mohou brzy těšit na další výpravy „rytířů vědy“, jak členové spolku svému výjezdu na střední školy přezdívají. Více informací najdete zde. 

Pokud vás spolek UP Crowd zaujal, kontaktujte jej na upcrowd@upol.cz či na facebooku.

Jan Tomáštík
UP Crowd

 

 

 

 

 

 


 [J1]


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.