Komiksový majáles nabídne program v parku i Tata Bojs

úterý 29. dubna 2014, 12:19 - Text: Martin Višňa, Filip Zajíček

Ani v letošním roce nebudou Olomoučané ochuzeni o tradiční studentský svátek jara. Organizátoři Olomouckého majálesu Univerzity Palackého navíc letos slibují hned několik novinek.

Náplň bude tvořit program v Bezručových sadech, letní kino, více prezentací neziskových organizací i prezentaci Google Glass. Samozřejmostí bude bohatý hudební a divadelní program. Vše zahájí tradiční majálesový průvod a korunovace krále majálesu v úterý 6. května od 13 hodin na Horním náměstí.

Majáles oživí Bezručovy sady

„Majáles se letos inspiruje komiksem a superhrdiny. Tato témata se odrážejí nejenom ve vizuálu majálesu, ale také v soutěžích o nejlepší komiks a nejlepší masky nebo v superhrdinské akademii, kterou připravujeme ve spolupráci s fakultami,“ uvedl Ondřej Martínek, hlavní koordinátor oslav.

Na návštěvníky budou čekat v Bezručových sadech outdoorové aktivity. „K dispozici budou lanové překážky, sportovní vozíky nebo rafty. Začínající kapely budou moci využít busker stage a odvážlivci létající kolo. Snad dopadnou lépe než Jan Tleskač,“ doplnil Martínek. Nádvoří Tereziánské zbrojnice bude tentokrát patřit divadlu a večer se promění v improvizované letní kino, které promítne od půl desáté večer komiksem inspirovaný snímek Kick-Ass.

Zaparkujte majálesově!

Měrou až nevídanou ožijí pod hlavičkou majálesu a iniciativy Zaparkuj Bezručovy sady. V těsném sousedství Korunní pevnůstky, kde se odehraje hlavní hudební program, se návštěvníci mohou těšit na desítky stánků s interaktivními prezentacemi studentských a neziskových organizací, řadu sportovních zážitků nebo šapitó se soutěžemi či silent discem.

Park pod středověkými hradbami centra Olomouce se de facto rozdělí do čtyř zón. Nejblíže epicentru na pevnůstce budou stánky studentů, kteří budou nabízet své handmade výrobky, a prezentace čtyř desítek studentských a neziskových organizací. Představí se například organizace Erasmus Student Network UP Olomouc, která se stará o zahraniční studenty během jejich pobytu v Olomouci, Buď Geo…, sdružující zájemce o geoinformatiku, geografii a kartografii, nebo třeba spolek StuArt.

Superhrdinské bomby

Speciální kapitolou parkových aktivit je Superhero Academy. Speciální výcvikový kemp, v němž si budou moci návštěvníci vyzkoušet, jestli se v nich ukrývá superhrdina. „Kemp se skládá z osmi stanovišť, která jsme připravili ve spolupráci se všemi fakultami Univerzity Palackého. Kdo projde úspěšně všemi osmi, získá diplom a odznak superhrdiny. Pro přiblížení, odvážné mimo jiné čeká výroba bomby, na niž jsme získali tajnou recepturu z přírodovědecké fakulty,“ napověděla s úsměvem organizátorka Jana Hübschmanová.

„A večer zde proběhne Céčko – interaktivní filmová soutěž na téma komiks, kterou zajišťuje studentská organizace Pastiche Filmz,“ dodal Martínek.

Hudební bitva národů na pevnůstce

Hlavní část hudebního programu se stejně jako v předchozím roce odehraje v areálu Korunní pevnůstky. Novinkou však budou hned dvě hudební scény. „Podařilo se nám dát dohromady vskutku mezinárodní i multižánrovou směsici kapel. Hlavní program zahájí a ukončí české kapely, které spojuje vytříbený smysl pro poetiku – Kieslowski a Tata Bojs. Prostor mezi nimi pak vyplní slovenští rockeři From Our Hands, polští králové vintage disca a elektroniky Fair Weather Friends a mladá britská trojice The Feud, ne nepodobná začínajícím Arktic Monkeys nebo Klaxons,“ vyjmenoval Martínek.

Druhá scéna bude patřit mladým studentským a olomouckým kapelám. V průběhu odpoledne se zde objeví například Live Music Superheroes, nadějní a česky zpívající Mistake nebo matadoři olomoucké scény Narcotic Fields.

Majálesový program i hudební kluby S-cube a Metro Chill Out Club, hospodu U Magora nebo Jazz Tibet Club, kde proběhne benefiční koncert na podporu onkologicky nemocných dětí. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.