Komiksoví autoři dotvořili ohradu

Foto: Jan Procházka, Olomouc.cz
sobota 26. dubna 2014, 11:56 - Text: (caf)

Čtyřicetimetrová ohrada a na ní předtištěné komiksové bubliny – to je výzva, se kterou si mělo poradit devět špičkových komiksových tvůrců. Páteční akce vzdala hold slavnému kreslíři Kájovi Saudkovi. Přihlížely tomu desítky lidí, píše zpravodajský server Olomouc.cz.

Olomouc žije komiksem, a to především kvůli veleúspěšné výstavě Hommage à Kája Saudek, která je zatím největší přehlídkou autorovy tvorby.

„Autoři si nemohli vybrat libovolnou bublinu, těch deset bublin jsme vybrali my, tvůrci pak dostali návrh ohrady a mohli si vybrat svou plochu a bublinu, která je nejvíce zaujala,“ řekl serveru mluvčí Muzea moderního umění Petr Bielesz.

Kreslíři měli čtyři hodiny na to, aby k těmto bublinám domalovali obrázek. Zda se inspirovali přímo kresbou Káji Saudka a snažili se o kopii, nebo si k bublině vytvořili vlastní originální námět, bylo jen a jen na nich.

Mistry v akci mohli podpořit také kolemjdoucí, a to nejen svou účastí, ale třeba také hrou na piano, které bylo odstěhováno z olomouckého Hlavního nádraží. Hudební doprovod zajistil také Jan Plíhal, který zahrál na ukulele.

Další akce pro komiksové nadšence jsou připraveny i na květen. Kromě pravidelných komentovaných prohlídek čeká návštěvníky muzea 7. května první prodloužená středa v měsíci, kdy proběhne speciální animační program.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.