Kolik jazyků umíš, tolikrát jsi člověkem…

čtvrtek 23. ledna 2014, 08:18 - Text: (Redakční pošta)

V pátek 15. listopadu 2013 se na Katedře aplikované lingvistiky FF UP v Olomouci uskutečnila odborná konference k problematice výuky cizích jazyků na univerzitách v ČR a SR na téma: Trendy v jazykovém vzdělávání v terciární sféře. Činnost jazykových center na filozofických fakultách v České republice a na Slovensku. Konference byla zaměřena primárně na představení jednotlivých pracovišť, další pozornost pak byla věnována výměně zkušeností v oblasti vědecko-odborné a v oblasti řízení a organizace jazykových center. Konference se zúčastnili zástupci z celkem sedmi univerzit z České republiky a Slovenska. 

V krátkosti bych shrnula bohatý program konference a hlavní cíle tohoto setkání. Úvodního slova se ujala proděkanka PhDr. Klára Seitlová, Ph.D., která poukázala na důležitost učení se cizím jazykům a ve své řeči použila přísloví: Kolik jazyků znáš, tolikrát jsi člověkem. Neboli – kolik jazyků znáš, tolik životů máš. Člověk, který umí pouze jeden jazyk, tedy žije pouze jeden život.
V prvním bloku představil PhDr. Jiří Nový, Ph.D., pořádající katedru, její současný stav a perspektivy. Poté následovaly prezentace vyučujících z KAL o činnosti jednotlivých sekcí. Za anglickou sekci pohovořila nejdříve PhDr. Ivana Mrozková. Manuela Gheorghe, D. Phil. Oxon., pak představila projekt Inovace kurzů akademické angličtiny pro humanitní obory, realizovaný v letech 2011-2013. O činnosti německé sekce promluvila Mgr. et Mgr. Vlasta Bennová. Příspěvkem věnovaným moderním trendům a přístupům ve výuce románských a ostatních jazyků Mgr. Evy Skříčkové byla prezentace pořádající katedry ukončena.
Poté následovala vystoupení hostů, z nichž jako první promluvila PhDr. Libuše Drnková z Univerzity Karlovy o cílech a možnostech jazykové výuky na vysokých školách. S přehledem a anotacemi kurzů Centra jazykového vzdělávání na Filozofické fakultě a Fakultě sociálních studií Masarykovy Univerzity v Brně vystoupila PhDr. Ivana Malovičová. Mgr. Lenka Zouhar Ludvíková, lektorka angličtiny z téže univerzity, navázala příspěvkem s názvem English Autonomously, zaměřeným na alternativní přístup k osvojování angličtiny.
Dopolední blok uzavřel Mgr. Václav Trejbal, CSc., který zastupoval Ústav jazykové přípravy ZČU v Plzni, příspěvkem o současném stavu a perspektivách výuky cizích jazyků.
Po přestávce na oběd se představili zástupci slovenských univerzit. Jako první promluvila PhDr. Svatava Šimková, Ph.D., z Katedry jazyků FiF UK v Bratislavě, která představila minulost, současnost a perspektivy svého pracoviště do budoucnosti. Slovo následně dostaly kolegyně Mgr. Zuzana Kolaříková, Ph.D., PhDr. Helena Petruňová, CSc. a Mgr. Renáta Timková, Ph.D., z Košic s příspěvkem na téma Vybrané lingvistické aspekty odborného a akademického jazyka. Poslední vystoupení patřilo Mgr. Alexandře Kavečanské, rovněž z Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košicích, která se zabývala výukou latiny a odbornou latinskou terminologií. Pro nemoc se nedostavila Prof. Elena Zelenická z Univerzity Konštantína Filozofa v Nitře s příspěvkem Multidisciplinární kontexty výuky cizích jazyků.
Všechny příspěvky včetně jejího budou publikovány v připravovaném recenzovaném elektronickém sborníku pod stejným názvem, jaký měla samotná konference. Nezbývá než se těšit na další setkání.

Mgr. Eva Skříčková
Katedra aplikované lingvistiky
FF UP Olomouc


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.