Kolik baněk na stromeček?
Spočítejte si to

Ilustrační foto: Freeimages
úterý 16. prosince 2014, 21:56 - Text: Kateřina Černohorská

Studenti univerzity v britském Sheffieldu se rozhodli potěšit své okolí neobvyklým předvánočním dárkem. Vymysleli matematickou formuli, díky které je možné zjistit, jak správně nazdobit stromeček, aby se líbil. 

Podle výzkumníků přinese výpočet informaci o tom kolik baněk, ozdobných řetězů a světýlek je nutných k tomu, aby nazdobený stromeček vykouzlil z obývacího pokoje vánoční království. Například strom o velikosti 180 centimetrů by podle rovnice potřeboval k dokonalosti přesně 37 baněk, 919 centimetrů ozdobných řetězů, 565 centimetrů světýlek a osmnácticentimetrovou hvězdu na špici. Letošní vánoční strom na Trafalgarském náměstí měří dvacet metrů, podle výpočtů by se tedy měl honosit 412 baňkami, více než stovkou metrů ozdobných řetězů, 62 metry světel a dvoumetrovou hvězdou. 

„Je hezké spojit zábavu a matematiku v jedno. Lidé se mě často ptají, k čemu vlastně matematika je a tato formulka, myslím, jasně ukazuje, že je nám tento obor užitečný i v každodenním životě,“ vysvětlil Sam Hayes, který studenty vyučoval. 

Protože je výpočet přeci jen trochu náročnější, spustili studenti také online kalkulačku, do níž je možné jednoduše zadat výšku stromečku a pak už si jen opsat naměřené veličiny a pustit se do zdobení. Aplikaci je možné najít ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.