Kolem každé páté hvězdy obíhá obyvatelná planeta

Slunce.
Ilustrační foto: SXC
pondělí 13. ledna 2014, 19:29 - Text: Kateřina Černohorská

Astronomové z havajské univerzity v Manoi a kalifornské univerzity v Berkeley spolupracovali na výzkumu, díky kterému zjistili, že zhruba jedna z pěti hvězd jako je Slunce má okolo sebe planety o velikosti Země. Ty podle nich mají teplotu vhodnou pro život.

Cílem projektu bylo zjistit kolik ze sta miliard hvězd v naší galaxii má potenciálně obyvatelné planety. Ty definují tak, že mají přibližně velikost Země a správnou teplotu vody v kapalném stavu.

„Znamená to, že když se podíváte na oblohu, tak můžete nejbližší z planet podobných Zemi spatřit pouhým okem, protože je vzdálená jen asi 12 světelných let a to je úžasné,“ vyjádřil se postgraduální student univerzity v Berkeley Erik Petigura, který na projektu spolupracoval.

Svá zjištění výzkumníci vyvodili ze statistické analýzy všech pozorování Keplerova vesmírného teleskopu, patřícího NASA. Přestože zařízení momentálně nefunguje, sesbíralo dostatek dat, díky kterým se podařilo výzkumný záměr dokončit.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.