Kodaňská univerzita bude zkoumat optimální životní styl proti cukrovce

Ilustrační foto: SXC
středa 4. prosince 2013, 08:48 - Text: Kateřina Černohorská

Celý svět v současnosti čelí náporu epidemie cukrovky. Počet nemocných s diabetem se jen za poslední desetiletí zdvojnásobil na více než 371 milionů lidí. Osm zemí Evropské unie se bude společně s Novým Zélandem, Austrálií a Kanadou podílet na projektu, který má zvrátit hrozbu stále se rozšiřujícího onemocnění.

Cílem projektu, v jehož čele stojí vědci z kodaňské univerzity, bude najít nejefektivnější kombinaci diety a cvičení pro prevenci cukrovky druhého typu. To by mohlo ušetřit za náklady na zdravotní péči. „Rádi bychom zjistili, jestli jsou současná dietní a cvičební doporučení optimální,“ vysvětlila vedoucí koordinátorka výzkumu Anne Rabenová z fakulty výživy, cvičení a tělovýchovy kodaňské univerzity.

Výzkumníci mají v plánu provést velké klinické studie s 2500 účastníky z Finska, Nizozemska, Velké Británie, Španělska, Bulharska, Austrálie, Nového Zélandu i Dánska. Ti budou náhodně rozděleni do skupin, kterým bude přidělen nový jídelníček a cvičební plán. Jedna z diet je založena na vysokém příjmu sacharidů a vlákniny a omezeném příjmu bílkovin, druhý typ pak funguje na bázi vysokého příjmu bílkovin a menšího příjmu pomalu se vstřebávajících sacharidů. Kromě úpravy jídelníčku budou zkoumané osoby také cvičit, a to buď středně intenzivně po dobu 150 minut za týden, nebo vysoce intenzivně po dobu 75 minut. Střední zátěží může být například svižná chůze, intenzivním cvičením třeba jogging.

„Oba typy stravování jsou obecně zdravé, ale na zdraví mohou mít odlišné účinky. V neposlední řadě budeme zkoumat také vliv stresu a dostatku spánku. Doufáme, že budeme moci přijít s optimálním životním stylem, který bude sloužit k prevenci diabetu,“ doplnila Rabenová.

Výzkum by měl trvat tři roky.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.