Koalice představila programové prohlášení

Zástupci čtyřkoalice. Zprava: primátor Antonín Staněk a jeho náměstci Ladislav Šnevajs, Martin Major a Aleš Jakubec.
Foto: Blanka Martinovská
pondělí 30. března 2015, 17:01 - Text: Pavel Konečný

Koalice čtyř stran, která tvoří Radu města Olomouce, dnes představila základní teze a cíle, s nimiž chce v následujících letech řídit Olomouc. Představitelé stran ČSSD, KDU-ČSL, ODS a TOP09 dnes prezentovali Programové prohlášení Rady města Olomouce na období 2014-2018.

 Po podzimních komunálních volbách vytvořily tradiční demokratické politické strany většinové koaliční uskupení. Signatáři programového prohlášení přidali i slib. „Občanům města se zavazujeme, že při svých politických rozhodnutích budeme vždy dbát o to, aby v popředí našeho zájmu byla Olomouc, coby město přívětivé a bezpečné pro život všech generací. Budeme usilovat o město otevřené podnikatelským aktivitám, jež nebudou zatěžovat životní prostředí, o město s hodnotným veřejným prostorem, o město univerzitní, o město atraktivní pro návštěvníky z České republiky i z celého světa.“

V následujících dvanácti kapitolách se věnuje koalice podrobně jednotlivým kapitolám, které ovlivní život města a jeho obyvatel. V centru zájmu vládnoucích stran je komfortní a bezpečná doprava, moderní a kvalitní vzdělávání, bezpečná Olomouc nebo protipovodňová ochrana.

„Principem koaliční spolupráce není jednoznačná výhra jednoho člena koalice a prohra jiného. Programové prohlášení se rodilo v dlouhých diskuzích, přičemž byly nutné kompromisy. Na všech podstatných cílech jsme se nakonec shodli,“ uvedl primátor Antonín Staněk (ČSSD).

Řadu prvků měly strany společné už ve svých volebních programech, jiné body ale bylo nutné obšírně projednat. „Z našeho pohledu je podstatné, že v programovém prohlášení není nic, s čím bychom byli principiálně v rozporu. Naopak jsem přesvědčen o tom, že předložené cíle jsou reálné a mají potenciál prospět rozvoji Olomouce,“ uvedl náměstek primátora Martin Major (ODS) a zdůraznil nutnost dobudování protipovodňových opatření.

S hodnocením kolegů souhlasil i další z náměstků, Aleš Jakubec (TOP09). „Některá nesystémová opatření mě osobně příliš sympatická nejsou. Nicméně kompromis jsme našli. Klademe důraz na opravdu hospodárné chování města a chceme také zpracovat koncepci trvale udržitelné městské mobility,“ komentoval programové prohlášení náměstek Jakubec.

Náměstek primátora Ladislav Šnevajs (KDU-ČSL) pak hovořil o podmínkách pro účelné a efektivní čerpání evropských dotací. „To, že stojíme na počátku nového plánovacího období, mimo jiné znamená, že nepřipravujeme rozvoj města na čtyři roky, ale třeba na deset patnáct let dopředu,“ doplnil kolegy Šnevajs.

Programové prohlášení schválili radní na mimořádném zasedání ve středu 25. března. V plném znění je dostupné ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.