Koalice čtyř stran podepsala smlouvu, primátorem bude Antonín Staněk

Budoucí primátor Antonín Staněk.
Foto: Pavel Konečný
čtvrtek 23. října 2014, 15:14 - Text: Pavel Konečný

Dosavadní proděkan pedagogické fakulty, vedoucí katedry společenských věd a lídr sociální demokracie v komunálních volbách Antonín Staněk bude novým olomouckým primátorem. Formálně jej však ještě musí do čela města zvolit zastupitelstvo.

Mezi náměstky primátora bude i Aleš Jakubec z fakulty tělesné kultury (TOP 09), a Pavel Urbášek (ČSSD), dosavadní ředitel Archivu Univerzity Palackého. V koalici, již dnes podpisem stvrdili lídři čtyř stran, jsou ještě zastoupeni lidovci a ODS.

„Jsem přesvědčen, že vznikla koalice, která je připravena plnit své volební programy a sliby, které strany daly svým voličům,“ řekl po čtyřnásobném podpisu Staněk. Ocenil i silnou a pestrou opozici, která v olomouckém zastupitelstvu vznikla.

Priority bez univerzity

„Chtěli jsme podepsat smlouvu, která bude obsahovat priority volebních programů. Jednání byla věcná a průnik bezproblémový,“ komentoval povolební jednání Staněk.

Mezi priority koalice patří rozvoj hromadné dopravy, bezplatná přeprava pro cestující nad 70 let i ustanovení městského ombudsmana pro seniory. Nové vedení radnice chce efektivně čerpat evropské dotace, dokončit protipovodňová opatření, podporovat rozvoj cyklodopravy i rekonstrukci zimního stadionu. Žádný z lídrů po podpisu při krátkém představení priorit univerzitu nezmínil.

Vstřícnost

Programové prohlášení chce nová rada města zveřejnit v první čtvrtině příštího roku. Zasedne v ní ještě jeden univerzitní zástupce a to lékař Čestmír Neoral za ODS. „Když jsem byl v minulé radě, tak mi paradoxně přišlo, že spolupráce s univerzitou vlastně moc neexistuje, teď by to mohlo fungovat, protože současné vedení univerzity je více otevřené a více se zajímá i o život mimo univerzitní prostředí,“ prohlásil budoucí náměstek primátora Jakubec.

Podle něj ale nejde o lobbistickou skupinu akademiků v radě. „Bude to spolupráce na korektní úrovni. Univerzita je v Olomouci největším zaměstnavatelem a klíčovým partnerem města,“ dodal Jakubec.

Podobně se vyjádřil i Staněk. „Nechtěl bych stavět univerzitu do pozice, že ovládla magistrát, nebo magistrát, že bude něco diktovat univerzitě. Jako akademický funkcionář vím, že univerzita je svébytným a samostatným živoucím orgánem, ale pro město neuvěřitelně významným. Spolupráci vidím zejména v rovině komunikace s vedením univerzity, případně fakult, abychom byli otevřeni potřebám univerzity. Pokud přijde s podněty a zajímavými náměty, jak se stát ještě prestižnější, vidím tady prostor, abychom byli k těmto námětům vstřícní,“ uvedl Staněk.

Akademici na radnici

Aleš Jakubec chce i nadále zůstat na fakultě asistentem s úvazkem 0,1. „Určitě bych si chtěl nechat přednášky fyziologie pro fyzioterapii i pro tělocvikáře. Umím si představit, že bych dvakrát týdně měl přednášku a domluvil bych se s kolegy i na zkoušení u státnic,“ naznačil Jakubec.

Docent Antonín Staněk bude podle svých slov dál přednášet a vést semináře s pravděpodobným úvazkem 0,2. „Jako proděkan po zvolení primátorem ale skončím,“ uvedl. Stejné je to s šéfováním katedře společenských věd. „Hledáme na katedře řešení, nejpravděpodobnější řešení je návrat docenta Novotného, který katedru v minulosti vedl,“ řekl Staněk a podotkl, že by byl rád, kdyby v čele katedry stál právě on.

Zdeněk Novotný návrat do čela katedry nevyloučil. „Už mě nabádal děkan i bývalá děkanka. Pokud to fakultě pomůže, jsem ochoten katedru na nezbytně nutnou dobu převzít,“ řekl Novotný.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.