Knihovna přitvrdí, chystá nulovou toleranci

Ústřední knihovna ve Zbrojnici.
Foto: Pavel Konečný
pátek 25. července 2014, 08:19 - Text: Milada Hronová, Pavel Konečný

Půjčování knih nebo prodlužování výpůjční doby v univerzitní knihovně bude od září podmíněno vyrovnáním veškerých dluhů. Ty nyní v součtu dosahují 650 tisíc korun. Pokutu neuhradilo 1550 lidí. Knihovna Univerzity Palackého přechází k nulové toleranci. 

„Jestliže čtenář nevrátí zapůjčené knihy nebo neuhradí pokutu, žádné další služby mu knihovna neposkytne. Od září se tomto ohledu sjednotíme s pravidly ostatních knihoven v Olomouci. Ty mají nulovou toleranci nastavenou automaticky,“ prohlásila ředitelka univerzitní knihovny Helena Sedláčková.

Nulová tolerance by měla přispět ke zlepšení oběhu knih a v dlouhodobém horizontu minimalizovat nebezpečí vzniku velkých pokut. „Připadá mi to logické a podle zdravého rozumu,“ uvedla ředitelka.

Podle knihovníka Jindřicha Juráše si někteří studenti zvykli na to, že pokutu za upomínku neuhradí a vyčkávají na vyhlášení amnestie. „Poslední jsme vyhlásili v roce 2013 a knihovna si od ní slibovala vrácení dlouho postrádaných knih. Záměr se však minul efektem,” řekl Juráš.

Pokuta činí dvě koruny denně za každý nevrácený titul. Nejvyšší pokuta v historii dosahovala 16 tisíc korun, letos se nejvyšší sumy pohybovaly mezi šesti a osmi tisíci.

„Jakkoliv se snažíme být co nejvíce přátelští a otevření vůči studentům a ostatním uživatelům, vymáhání dluhů je problematické,” zdůraznila Sedláčková. Knihovně narůstá agenda a nezřídka se proto obrací i na právní oddělení univerzity.

Každý čtenář dostane od knihovny několik dní před koncem výpůjční lhůty upozornění e-mailem. Dalších pět mailů jsou upomínky. Poté přichází na řadu úřední obálka s modrým pruhem. Pokud dlužník nereaguje, předává knihovna věc právníkům.

Nejčastější příčinou, či výmluvou, pro nevrácení knih bývá odjezd na studijní pobyt do zahraniční. Vzhledem k tomu, že o odjezdu studenti vědí dlouho předem, knihovna tento argument neuznává. „Existuje velké množství způsobů, jak se dají knihy vrátit, jedním z nich je koneckonců i bibliobox,“ konstatovala ředitelka.

Ústřední knihovna ve Zbrojnici má na fakultách šest poboček a čtenářům může nabídnout půl milionů knih. Všechny služby poskytuje zdarma.


Komentáře

Jiří Vladimír Matýsek
28-08-14 19:59
To by ty emaily musely skutečně chodit. Ani po opakovaných urgencích se nic nezměnilo.

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.