Knihovna může vybírat z 360 tisíc elektronických titulů

Ilustrační foto:
Velena Mazochová
středa 13. listopadu 2013, 08:10 - Text: Velena Mazochová

Novou možnost přístupu k zahraničním informačním zdrojům nabízí Knihovna Univerzity Palackého. Prostřednictvím platformy EBSCO e-Books umožňuje vybírat z kolekce 360 tisíc odborných elektronických knih z oblasti přírodních věd. Návrhy na nákup konkrétních titulů mohou podávat vědečtí pracovníci a pedagogové.

Vybírat z kolekce EBSCO lze až do výše 1,7 milionu korun. Taková je částka, kterou knihovna získala v projektu Natura – vědecké informační zdroje přírodních věd. „EBSCO e-Books je jeden z významných dodavatelů elektronických knih a jeho platforma zahrnuje všechny vědní obory. My ale můžeme vybírat pouze ty, které souvisejí s projektem – tedy z přírodních věd,“ upřesnila zástupkyně ředitelky Ludmila Slezáková. Nabídka zahraniční produkce zahrnuje i tituly související s medicínskými a zdravotnickými vědami.

Vlastní výběr

Výběr elektronických knih probíhá přímo v platformě EBSCO po zadání přihlašovacích údajů. Ty obdrží zájemci v oddělení bibliograficko-informačních služeb. „Po přihlášení už mohou procházet postupně všechny tituly a vytvořit si seznam těch, o které mají zájem. Seznam nám pošlou, my zkontrolujeme, jestli odpovídá zadaným oborům, a vytvoříme objednávku,“ shrnul za knihovnu postup při nákupu elektronických publikací vedoucí doplňování knihovního fondu Antonín Pokorný.

Vzhledem k zaměření projektu Natura na podporu vědy a výzkumu mohou návrhy na nákup e-knih mohou podávat vědečtí pracovníci a pedagogové. Po zařazení do knihovního fondu jsou však trvale přístupné i pro zájemce z řad studentů, a to prostřednictvím katalogu knihovny nebo přes odkaz e-zdroje na jejích webových stránkách. „Ke stažení budou potřebovat počítač, tablet nebo čtečku, která je kompatibilní s technologií Adobe DRM. Ta knihy chrání před kopírováním,“ upřesnil Pokorný.

Zatím tři stovky knih

Celkový počet elektronických knih, které jsou nyní zaměstnancům a studentům k dispozici, se blíží třem stovkám. Většinu z nich tvoří právě tituly platformy EBSCO, z níž zájemci vybírali už na počátku letošního roku v rámci projektu, na němž knihovna spolupracovala se Západočeskou univerzitou v Plzni. V prvním kole nakoupila knihovna kolem 250 elektronických knih v hodnotě dvou milionů korun. „Zájem byl větší, než jsme předpokládali,“ doplnil Pokorný.

Jak zdůraznila Slezáková, díky projektu Natura nyní mohou zájemci ve svých výběrech pokračovat. „Bude tady k dispozici poměrně značná suma knih zakoupených na základě požadavků pedagogů. Takové, jaké si budou přát,“ dodala Slezáková.

Podrobné informace k nákupu elektronický knih a jejich dostupnosti jsou k dispozici ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.