Když univerzita plesá…

Reprezentační ples zahájil prvním tancem rektor Jaroslav Miller s chotí.
Foto: Vladislav Galgonek
neděle 22. února 2015, 14:14 - Text: Jana Opočenská

Jeden parket včera společně sdíleli studenti i jejich kantoři. Příležitost jim k tomu dal Reprezentační ples Univerzity Palackého v hotelu NH Olomouc Congress. Plnému sálu hrála k tanci skupina TopBand a příznivce rockové hudby potěšila kapela November2nd. Inspiraci k novým tanečním krokům přinesli lektoři z Akademik sport centra a hlavním hřebem plesu bylo vystoupení zpěvačky Anny K.

Večerem provázelo moderátorské duo Dominika Šindelková a Tomáš Uher, členové souboru Divadla na cucky. Jako entrée zvolili příjezd na dvoukole, čímž nejen zaujali, ale také připomněli velkou vášeň rektora Jaroslava Millera, cyklistiku.

Pánové, zadejte se

Ještě před úvodním tancem se svou chotí upozornil rektor pány na to, že by měli k tanci vyzvat více dam, jelikož partneři mnohých z nich omluvili svou neúčast. Sám šel příkladem. „Tančil jsem zatím se třemi dámami, možná že dokonce plesu se to číslo ještě zvýší,“ prozradil Miller s úsměvem. Z úvodního tance rektor nervózní nebyl. „Tanec zrovna není umění, v němž bych exceloval. S mojí ženou přesně víme, na čem jsme. Takže jeden druhého v tomto oboru nemůžeme překvapit. Umíme waltz a s tím si vystačíme na tango, valčík i na polku. A jde nám to,“ zavtipkoval rektor. Dodal, že má z plesu dobrý pocit. 

Na ples zavítala i studentka druhého ročníku japonské filologie Klára Ulmannová. „Ples má krásnou atmosféru. Překvapilo mě, že je všechno opravdu na úrovni. Moc fajn byl taky raut, jídlo bylo výborné, nejvíc jsem si pochutnala na šunce a zákuscích. Byla jsem hodně i na parketu, zatančila jsem si snad úplně všechno,“ uvedla Ulmannová. Pochválila i rychlokurz salsy od členů Akademik sport centra.

Ples pro studenty

Průběh celého plesu pozoroval prorektor Petr Bilík. „Ples spadá do mé gesce, tak jsem zlehka v takové té správné organizační nervozitě a dívám se, jestli všechno funguje,“ uvedl Bilík. Prozradil, že by byl radši, kdyby ples univerzity čím dál více reprezentoval studenty. „To je myšlenka, která stojí za výběrem všeho, co se tady děje. Předtančují lidé z univerzity, stejně tak moderátoři, November2nd jsou zase naši absolventi a Anna K je jejich kamarádka. Takto je to propojené a myslím si, že je to správně, že studenti by měli být hlavní cílovou skupinou každého univerzitního plesu,“ popsal Bilík.

Ples si podle svých slov užívala studentka prvního ročníku čínštiny a ekonomie Martina Vítková. „Společenské tance sice moc neovládám, ale během tanečních bloků jsem se snažila být hodně na parketu, když se hrál třeba rock’n’roll,“ řekla Vítková. Podobně na tom byl i Adam Matěj, student druhého ročníku nanomateriálové chemie. „K tanci jsem se zatím ještě moc nedostal, ale vyzkoušel jsem si třeba salsu pod vedením Akademiku. Naučil jsem se tedy něco nového, ale některé figury mohli trenéři více upřesnit,“ uvedl Matěj. Pochválil ale prostředí i organizaci plesu.

Šťastná trefa – tři ceny

V jedenáct hodin se pódia ujala Anna K se svou kapelou. Zazněly známé hity jako Nelítám nízko, Noc na zemi nebo Večírek za koncem. Nadšený dav si vyprosil i přídavek, který přišel v podobě písně Nebe. Kolem půlnoci přišla na řadu tombola se sedmatřiceti cenami. Věnovaly je fakulty a partneři plesu, tou hlavní byl pobyt v NH Olomouc Congress hotelu. Nejšťastnějším výhercem byl rektor Jaroslav Miller, který sice na hlavní cenu nedosáhl, ale odnesl si tři jiné.

Po tombole následovala už jen volná taneční zábava, ke které si mohli hosté vybrat doprovod TopBandu v hlavním sále nebo ve vedlejším November 2nd. Na cestu domů pak dámy dostaly jako pozornost bílou růži.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.