Kbelíková výzva dorazila na akademickou půdu, rektor ji nepřijal

Pavel Urbášek pod proudem ledové vody.
Fotogalerie: Milada Hronová
čtvrtek 4. září 2014, 10:27 - Text: Milada Hronová

AKTUALIZOVÁNO - Ředitel Archivu Univerzity Palackého Pavel Urbášek přijal nominaci a nechal se dnes dopoledne na nádvoří Zbrojnice polít ledovou vodou. Pro Adélku postiženou dětskou obrnou. Do výzvy nominoval rektora Jaroslava Millera, prorektora Petra Bilíka a kolegyni Renatu Klvačovou. Rektor výzvu nepřijal.

Urbášek podpoří handicapovanou vnučku bývalého vedoucího kabinetu vyučovací techniky filozofické fakulty Miroslava Axmana. „Je to můj dlouholetý kamarád a pro univerzitu pracoval řadu let. Má vážně nemocnou vnučku, která se neobejde bez rehabilitace. Náklady na ni si ročně vyžádají zhruba čtyřicet tisíc korun. Řekl jsem si, že mu zkusím pomoci prostřednictvím Ice Bucket Chalenge,“ prohlásil Urbášek.

Ice Bucket Challenge neboli Kbelíková výzva vznikla ve Spojených státech na podporu výzkumu a léčby amyotrofické laterální sklerózy (ALS). Vyzvaný se musí natočit na video, jak se polévá ledovou vodou, poté se sám stane vyzyvatelem. Polití má způsobit podobný šok s ochromením těla jako u nemocných. Součástí výzvy je i finanční podpora charitativních organizací nebo postižených.

Ředitel Archivu univerzity pošle Adélce peníze na sponzorský účet Nadace charta 77 – Konto Bariéry.

Rektor Jaroslav Miller se veřejně studenou vodou nepoleje. „Děkuji Pavlu Urbáškovi za výzvu v Ice Bucket Challenge. Ovšem nepřijmu ji, neboť v souvislosti s charitou dávám spíše přednost neokázalosti. Rozumím tomu, že větší publicita zřejmě přitahuje k potřebným větší pozornost, přesto je mé povaze bližší něco, co bych ve shodě s Weberem nazval protestantskou etikou, tedy jistá pokora za dary, kterých se nám dostalo a stejná pokora až stydlivost v distribuci těchto darů lidem, kteří je potřebují. O to se snažím a snažit se budu nezávisle na tom, jestli jsem rektorem univerzity, řadovým učitelem nebo kýmkoliv jiným,“ uvedl Miller.

Ledovou vodu poznávají na své kůži celebrity, vážené osobnosti i politici včetně olomouckého primátora Martina Majora. Z akademických pracovníků nedávno přijal Kbelíkovou výzvu proděkan pedagogické fakulty a lídr ČSSD pro komunální volby Antonín Staněk. Polít se nechal u balíkové rampy na hlavním nádraží a nominoval olomoucké trenéry kopané, hokeje a házené. Urbáška, který je na kandidátce ČSSD dvojkou, nominoval trenér bojových sportů Ivo Kosina.

Výzvu naopak částečně odmítl člen Akademického senátu Univerzity Palackého, městský radní a lídr TOP 09 Aleš Jakubec z fakulty tělesné kultury. Nepolil se ledovou vodou, ale odeslal peníze na konto olomouckého sdružení Jitro.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.