Katedra společenských věd na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci stojí v čele aktivit, usilujících o posílení vědecké prestiže didaktiky společenských věd

středa 6. listopadu 2013, 08:54 - Text: Pavel Krákora (Redakční pošta)

Ve dnech 31. 10. – 1. 11. 2013 se v Kongresovém centru Karla Rennera v Dolních Dunajovicích konalo tradiční česko‑slovenské oborově didaktické symposium na téma „Společenské vědy ve školním vzdělávání a projektech pedagogického výzkumu“.  Jednání symposia se na pozvání vedoucího Katedry společenských věd PdF UP v Olomouci doc. Mgr. Antonína Staňka, Ph.D. zúčastnili doc. Mgr. Tomáš Jarmara, Ph.D., děkan PdF OU v Ostravě a člen Katedry výchovy k občanství PdF OU v Ostravě, PhDr. Denisa Labischová, Ph.D., vedoucí Katedry výchovy k občanství na PdF OU v Ostravě, PhDr. Helena Pavličíková, CSc., vedoucí Katedry společenských věd PdF JČU v Českých Budějovicích a PaedDr. Naděžda Morávková, Ph.D., vedoucí Katedry historie na Fakultě pedagogické ZČU v Plzni. Dále byli jednání účastni oboroví didaktikové PhDr. Pavel Kopeček, Ph.D. a Mgr. Gabriela Medveďová z pořádající Katedry společenských věd PdF UP v Olomouci, PhDr. Jana Skácelová z Katedry občanské výchovy PdF MU v Brně, doc. PhDr. Lukáš Valeš, Ph.D. z Katedry veřejné správy Fakulty právnické ZČU v Plzni. Ze Slovenska se letošního ročníku zúčastnil PhDr. Jaroslav Buček, PhD., z Katedry žurnalistiky na FF UK v Bratislavě.

            Na závěr jednání účastníci symposia přijali následující prohlášení:

            Účastníci Česko – Slovenského oborově didaktického symposia didaktiků společenských věd, které se uskutečnilo ve dnech 31. 10. – 1. 11. 2013 v Kongresovém centru Karla Rennera v Dolních Dunajovicích, se shodli na nezbytnosti ustavení profesní asociace sdružující didaktiky společenských věd a výchovy k občanství působících na veřejných vysokých školách v České republice a podílejících se na přípravě budoucích učitelů základních a středních škol.

            Cílem asociace by měla být:

1.      systemizace profesní přípravy budoucích učitelů občanské výchovy a základů společenských věd,

2.      aktivní podíl na přípravě vzdělávacích standardů,

3.      aktivní partnerství vůči MŠMT ČR při inovaci kurikula,

4.      koncentrace výzkumných kapacit k realizaci základního oborově didaktického výzkumu.

            Přípravou ustavující schůze budoucí asociace, která by měla proběhnout na přelomu února a března 2014 byl pověřen doc. Mgr. Antonín Staněk, Ph.D., vedoucí Katedry společenských věd PdF UP v Olomouci.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.