Karel z Lichtensteinu-Castelcorna spojil univerzity, arcibiskupství a muzeum

Čtyři instituce budou spolupracovat na velkém vědeckém výzkumu. Za UP podepsal dohodu rektor (na snímku zleva Ondřej Jakubec, Jan Graubner, Jaroslav Miller a Ondřej Zatloukal).
Foto: Ivana Pustějovská
úterý 23. února 2016, 13:30 - Text: Ivana Pustějovská

Univerzita Palackého se zapojí do vědeckého zpracování jedné z nejvýznamnějších osobností kulturní, politické a duchovní scény střední Evropy druhé poloviny 17. století – olomouckého biskupa Karla z Lichtensteinu-Castelcorna. S rozsáhlým vědeckým projektem, který si vyžádá téměř 19 milionů korun, přišlo Muzeum umění Olomouc. Ke spolupráci přizvalo kromě olomoucké univerzity i Masarykovu univerzitu a olomoucké arcibiskupství.

Projekt, který dostal název podle jedné z biskupových tezí „Za chrám, město a vlast“, bude financovaný z evropských peněz. Muzeu umění se totiž podařilo získat podporu z projektu NAKI II, který je součástí evropského operačního programu pro vědu a výzkum. „Naším cílem je souhrnné zpracování jedné z nejvýraznějších postav barokní Evropy,“ uvedl Ondřej Zatloukal z Muzea umění. Během tří let se do bádání zapojí čtyři desítky odborníků ze všech zúčastněných institucí.

Biskup Karel z Lichtensteinu-Castelcorna se stal symbolem hospodářské a kulturní obnovy v době rekatolizace. Mimořádný význam sehrál jako mecenáš umění. Zaměstnával mnoho umělců, zakoupil obrazovou sbírku celoevropského významu a na vysokou úroveň na svém dvoře pozvedl většinu uměleckých odvětví. Významným způsobem se zapsal do podoby moravských měst – Olomouce, Kroměříže, Holešova, Vyškova – kde vystavěl reprezentativní rezidence včetně unikátních zahrad.

 „Ačkoli badatelé budou zkoumat dobu po třicetileté válce, tedy dobu temna, věřím, že v ní najdou nejedno světlo. Přeji si, abychom pak na závěrečné výstavě našli plody nového poznání,“ řekl olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Rektor UP Jaroslav Miller zase zdůraznil komunitní význam projektu. „Je to vědecký, kulturní, ale především komunitní projekt. Posiluje totiž spolupráci města i institucí, které vedle sebe existují. Toto téma má také výzkumnou tradici i na Univerzitě Palackého,“ uvedl rektor. Souhlasil s ním i Ondřej Jakubec z Masarykovy univerzity. „Jsme rádi, že se můžeme podílet prestižním výstavním a publikačním počinu, který přesahuje lokální rámec.“

Výsledkem tříleté práce odborníků bude mimo jiné šest výstav a katalogů. Autoři projektu počítají i se vzdělávacími aktivitami. „Pro tento účel bude také vytvořen specializovaný software a v závěru projektu budou inovace v oblasti edukačních aktivit představeny formou workshopů,“ doplnil Ondřej  Zatloukal.  


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.