Kája Saudek retrospektivně a komplexně

Poutač Muzea umění na výstavu Káji Saudka.
Foto: Pavel Konečný
pátek 7. února 2014, 08:39 - Text: Hana Křížková

Olomoucké Muzeum moderního umění navazuje na úspěch loňské výstavy Jana Švankmajera a přichází s výstavou dalšího z velikánů českého umění Káji Saudka. Výstava nabídne komiksovým příznivcům komplexní průřez tvorbou Káji Saudka i bohatý doprovodný program.

Výstava se pyšní značným množstvím ještě nevystavovaných rarit a unikátů a také aspiruje na post snad nejobsáhlejší výstavy Saudkovy tvorby vůbec. Velkou část představují komiksy, které Saudka nejvíce proslavily. Neobjeví se jen kompletní vydání těch nejznámějších, ale na návštěvníka čekají i takové lahůdky, jako rané komiksy kreslené oběma bratry Janem i Kájou společně. Kromě komiksů bude k vidění i značné množství kreseb vzniklých pro film a televizi, vlastní tvorba, hudební a filmové plakáty či ilustrace.

V doprovodném programu si můžete přijít poslechnout celý cyklus přednášek zaměřený převážně na český komiks, ale nejen na něj. Dozvědět se můžete o vlivech patrných v tvorbě Káji Saudka i o vlivech Káji Saudka zrcadlících se v komiksech jeho českých následovníků. V nabídce jsou i workshopy pro ty, kdo touží přičichnout k psaní a kreslení komiksů.

Samotný zážitek z výstavy si můžete prohloubit při komentovaných prohlídkách. K poctě komiksu se připojuje i Kino Metropol, které nabídne filmovou noc komiksu a jedním z pomyslných vrcholů doprovodného programu bude dozajista vznik společného díla českých a slovenských komiksových kreslířů jako hold Saudkově tvorbě.

Doporučuji si zajít na výstavu i se zúčastnit doprovodného programu, protože tohle bude jedna z největších kulturních akcí Olomouce pro tento rok.

Výstava trvá do 18. května. Více informací ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.