K výročí patronů Centra judaistických studií FF UP v Olomouci, Prof. Kurta Schuberta a Dr. Ursuly Schubertové

Louise Hecht, žačka prof. Kurta Schuberta a kmenová pracovnice CJS, na pozadí manželé Ursula a Kurt Schubertovi.
Foto:archiv CJS
úterý 2. února 2016, 08:40

Dne 20. ledna 2016 v 17.00 hod se v Kapli Uměleckého centra UP v Olomouci uskutečnila slavnostní přednáška, kterou pod titulem Mezi židovskou tradicí a raně křesťanským uměním proslovili Prof. Katrin Kogman-Appel (Vestfálská Vilhelmova univerzita v Münsteru) a Dr. Bernhard Dolna (Univerzita Vídeň, Mezinárodní teologický institut, Trumau). Tuto akci uspořádalo u příležitosti významných životních a profesních jubileí svých patronů, manželů Kurta a Ursuly Schubertových, Centrum judaistických studií Kurta a Ursuly Schubertových (dále jen CJS) ve spolupráci s Rakouskou akademií věd ve Vídni, za přispění Rakouského kulturního fóra v Praze a mnoha dalších institucí. Předznamenáním olomoucké slavnostní akce se stala tatáž přednáška, pronesená v němčině 19. ledna 2016 ve slavnostním sále Rakouské akademie věd ve Vídni.

Manželé Kurt a Ursula Schubertovi

Prof. Kurt Schubert (1923-2007) patřil mezi nejvýznamnější evropské vědce v oblasti judaistiky a stal se zakladatelem oboru Judaistická studia na Vídeňské univerzitě. V době druhé světové války studoval starosemitskou filologii, jako studentovi se mu podařilo zachránit rozsáhlou knihovnu rabínského semináře ve Vídni. Po válce se stal rektorem Vídeňské univerzity, kde přednášel judaistická témata na Institutu orientalistiky. Roku 1966 prosadil otevření samostatného Institutu judaistiky a podporoval vznik a rozvoj dalších center judaistických studií, včetně Kabinetu judaistiky na FF UP v Olomouci. V akademickém roce 2005/2006 přednesl profesor Schubert v rámci učebního programu bývalého Kabinetu judaistiky blok přednášek a seminářů. O rozvoj judaistických studií na FF UP usiloval profesor Schubert až do své smrti v roce 2007. Dr. Ursula Schubertová (1925-1990), kunsthistorička Vídeňské uni­verzity, se zabývala především uměleckými památkami raného křesťanství a helénského judaismu. Oba manžele tak spojoval obdobný vědecký zájem.

Jádrem toho, co manželé Schubertovi nazývali „spoluprací mezi židovskými studiemi a dějinami umění“, byla otázka, jakou roli měla židovská tradice při vzniku křesťanské ikonografie Starého zákona. Interpretace Kurta Weitzmanna, formulovaná v roce 1964, podle které za obrazové inspirace vděčí raně křesťanské umění židovským zdrojům, se setkala s kritickými ohlasy. Od 70. let 20. století se do diskuse zapojili Ursula a Kurt Schubertovi a nabídli judaistickou perspektivu, která zdůrazňovala rabínské prvky v raně křesťanském umění. Ursula přispěla svými uměnovědnými znalostmi a Kurt svou expertizou v židovských textech z období vzniku Talmudu a Mišny.

Olomoucká přednáška nabídla krátký vhled do vědecké spolupráce Ursuly a Kurta Schubertových a uvedla několik případových studií z katakomb na Via Latina, které se hojně vyskytují v jejich publikacích a odráží jejich analytickou práci. Po úvodu, který krátce představil katakomby, bylo prezentováno několik konkrétních příkladů vědeckého bádání manželů Schubertových a závěr prezentace pak shrnul vývoj katakombálního výzkumu od sedmdesátých let 20. století po současnost.

Moderátorkou slavnostní akce byla Dr. Louise Hecht, bývalá žákyně Prof. Schuberta a kmenová členka CJS. Na slavnostní přednášku navázal krátkou zprávou vedoucí Centra židovského umění v Jeruzalémě (Hebrejská univerzita v Jeruzalémě), Dr. Vladimír Levin. Celý slavnostní večer uzavřeli krátkým proslovem Prof. Ingeborg Fialová Fürst, zakladatelka CJS, a Prof. Josef Jařab, bývalý rektor UP v Olomouci.

Centrum judaistických studií Kurta a Ursuly Schubertových

Slavnostní akce měla za úkol připomenout rovněž desetileté výročí od zahájení výukového programu Centra judaistických studií Kurta a Ursuly Schubertových. V září 2006 přivítal tehdy ještě Kabinet judaistiky, působící v minimalistických prostorách na Tř. 1. Máje, první studenty oboru Judaistika: Dějiny a kultura Židů. Institut od té doby prodělal značný vývoj a krátká bilance je tedy na místě.

V roce 2004 vznikl na FF UP v Olomouci z iniciativy Prof. Ingeborg Fialové Kabinet judaistiky, který zpočátku fungoval pouze díky činnosti několika dobrovolníků. V rámci přípravných prací se Prof. Fialová obrátila na vídeňského judaistu, Prof. Kurta Schuberta, který byl v České republice již dobře znám na základě mnoha realizovaných přednášek a také několika v češtině publikovaných odborných knih.

V roce 2006 byl akreditován magisterský navazující obor Judaistika: Dějiny a kultura Židů. Kabinet tak mohl ve svých prostorách přivítat první studenty a vědecká diskuse a výzkum židovské tématiky, které mají silnou a bohatou tradici v Čechách, tímto získaly svůj prostor i v moravském kontextu.

V roce 2008 bylo pracoviště přejmenováno podle zakladatele vídeňského Institutu judaistiky profesora Kurta Schuberta a jeho manželky Ursuly na Centrum judaistických studií Kurta a Ursuly Schubertových a během krátké doby svého působení si vybudovalo značné renomé v českém prostředí i na mezinárodních pracovištích.

V únoru roku 2010 proběhla slavnostní inaugurace nových oficiálních prostor v budově Filozofické fakulty na Třídě Svobody 26, které se staly efektivním místem nejen pro výuku CJS ale poskytly i adekvátní reprezentativní prostor pro umístění rozsáhlé knihovny CJS. Tímto aktem se CJS definitivně zapsalo na mapu judaistických institucí nejen v ČR, ale i v Evropě a ve světě. Jako již plně fungující instituce se CJS prezentovalo na výroční konferenci European Association of Jewish Studies v červnu 2011 v italské Ravenně.

V roce 2012/13 získalo CJS akreditaci pro bakalářský stupeň studia oboru Židovská a izraelská studia. V září 2013 bylo studium otevřeno prvním studentům. Navazující magisterský stupeň studia se díky akreditaci stupně bakalářského stal elitním stupněm vzdělání a jeho absolventi profitují z individuálního přístupu a zvýšené péče vyučujících. CJS bude v následujícím akademickém roce usilovat o akreditaci doktorského stupně studia, kterým by studijní nabídka institutu byla kompletní.

Aktivity CJS se samozřejmě neomezují pouze na výukovou činnost. Olomoucká judaistika je také špičkovým výzkumným pracovištěm, v jehož centru zájmu stojí především dějiny, kultura a písemnictví moravských Židů. Centrum pořádá pravidelně odborné vědecké konference a workshopy. Aktuálně připravuje mezinárodní konferenci věnovanou osobnosti a dílu významného hebraisty původem z Prostějova, Moritze Steinschneidera, která se bude konat na podzim 2016. K pravidelným akcím patří i mezinárodní studentská konference Central European Jewish Studies: The students' voice. Členové centra jsou řešiteli řady prestižních českých i zahraničních grantů. V roce 2006 zahájilo Centrum vydávání publikační řady Judaica Olomucensia. CJS disponuje hodnotnou odbornou knihovnou sestávající především ze zahraničních publikací, které jsou mnohdy nedostupné nejen v regionálních knihovnách, ale například i v knižním fondu Židovského muzea v Praze. Významnou část knižního fondu Knihovny CJS tvoří odkaz soukromé knihovny zesnulého profesora Schuberta čítající přes 800 svazků.

CJS má však také celou řadu kulturně osvětových a výzkumných aktivit. K těm nejvýznamnějším patří bezesporu spolupráce na festivalu Dny židovské kultury, ale i pravidelný Cyklus judaistických přednášek pro veřejnost a či exkurze po židovských památkách.
Centrum judaistických studií se stalo unikátním pracovištěm, které nemá v ČR konkurenci.

Ivana Cahová
Centrum judaistických studií Kurta a Ursuly Schubertových
FF UP v Olomouci


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.