K Šantovce bezpečně

Místo pro nový přechod.
Foto: Jan Procházka, olomouc.cz
pátek 27. prosince 2013, 08:18 - Text: Pavel Konečný

Olomoučtí radní souhlasili s tím, aby v Polské ulici vznikl světelně řízený přechod pro chodce. Do nákupní galerie Šantovka by se tak lidé měli od tržnice dostat bezpečně i bez použití lávky.

„Radní souhlasili s návrhem odborníků, aby místo pro přecházení chodců nahradil světelně řízený přechod, a dali zelenou jeho projektové přípravě,“ uvedla za olomouckou radnici mluvčí Radka Štědrá.

Otázkou dopravní situace se radní zabývali již dříve v reakci na zvýšený pohyb chodců v souvislosti s otevřením nákupního centra. „Dopravní průzkum se konal na konci listopadu, kdy se posuzovala křižovatka při ranní a odpolední dopravní špičce,“ vysvětlil náměstek primátora Ivo Vlach. Výsledek průzkumu podle něj prokázal, že nežádoucí pohyb chodců, kteří místem prochází v rozporu s pravidly, má kritický dopad na plynulost dopravy. „Proto nám odborníci doporučili vybudovat zde světelně řízený přechod, který by neměl mít, při správném nastavení signálů, negativní vliv na křižovatku,“ doplnil Vlach.

Předběžný odhad nákladů na zřízení přechodu dosahuje 500 tisíc korun. Lidé by se ho měli dočkat před letními prázdninami.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.