Jukl vyzývá: Pomozte Filipínám

Marek Jukl.
Foto: Pavel Konečný
pondělí 11. listopadu 2013, 10:33 - Text: Velena Mazochová

Na pomoc obyvatelům Filipín postiženým páteční přírodní katastrofou vyhlásil Český červený kříž sbírku, jejímž prostřednictvím se mohou lidé podílet na odstraňování následků ničivého tajfunu. Podle informací prezidenta Českého červeného kříže Marka Jukla je materiální pomoc zatím kryta z pohotovostního fondu.

„Pohotovostní fond, z nějž bylo uvolněno už téměř deset a půl milionu korun, je určen pro okamžitou pomoc. Následná podpora bude zaměřena na opravy obydlí, veřejných zařízení, škol, a tam budou prostředky od lidí vítány,“ uvedl Jukl, který zároveň vede akademický senát přírodovědecké fakulty a je i místopředsedou velkého Akademického senátu Univerzity Palackého.

Finanční příspěvek lze zasílat do 15. prosince prostřednictvím účtu Českého červeného kříže, online platební kartou nebo zasláním dárcovské SMS. Podrobné informace ZDE.

Nejsilnější letošní tajfun zvaný Hayan zasáhl Filipíny v pátek. Postihl více než čtyři miliony obyvatel a zdemoloval přes dva tisíce domů. Úřady hlásily přes deset tisíc obětí na životech. Nejpostiženější bylo město Tacloban.

Mezinárodní Červený kříž se podílel na evakuaci více než sta tisíc lidí, kterým poskytuje okamžitou pomoc včetně provozu evakuačních center.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.