Jubileum univerzity inspirovalo 20hodinové vysílání na Vltavě

Repro: Žurnál UP
pátek 25. října 2013, 07:42 - Text: Martina Šaradínová

Rektor Miroslav Mašláň, emeritní rektor Josef Jařab i další členové akademické obce se dostanou ke slovu během speciálního vysílání, které na tento víkend připravil Český rozhlas, stanice Vltava. Program začne dnes v 18:30. Hlavním podnětem bylo 440. výročí, které druhá nejstarší česká univerzita letos slaví.

„Našel jsem u Českého rozhlasu velké pochopení toho, co takové výročí pro univerzitu znamená. I oni si uvědomili vyzařování instituce, která trvá již přes čtyři století. Oslavou výročí jsme zdůraznili rok 1573. Myslím si, že donedávna si ani řada pedagogů a studentů neuvědomovala historickou dimenzi naší univerzity,“ uvedl prorektor Ladislav Daniel.

Podle režiséra Českého rozhlasu Michala Bureše je skutečnost, že Olomouci a zdejší vysoké škole věnuje Vltava celý víkend, ojedinělá. „Během natáčení jsme zjistili, že Univerzita Palackého a město Olomouc jsou svázáni pupeční šňůrou. Mají v sobě obrovský potenciál, který si především Olomoučané ne vždy uvědomují. To dokládá i skutečnost, že pořady vycházejí z místních zdrojů a připravilo je naše olomoucké studio,“ uvedl Bureš.

Ve více než dvacetihodinovém vysílání se posluchači dozvědí, jak nejstarší moravská univerzita své jubileum slaví, čeká je také večer o historii, Hovory bez taláru emeritního rektora Josefa Jařaba či jazzový recitál olomouckého rodáka Emila Viklického. Chybět nebude ani setkání s olomouckými studentskými divadly, četba z autobiografické novely Ireny Šindlářové Ábr Fábr v podání Valerie Zawadské či rozhlasová nahrávka světové premiéry opery Zdeňka Pololáníka Noc plná světla.

„Za velice cennou považuji hru Benjamina Kurase Sebeklamy obsazenou Hanou Maciuchovou a Igorem Barešem. Těším se na Hovory bez taláru i jazzový recitál Emila Viklického. Velkou kulturní událostí pro Olomouc bude určitě opera Noc plná světla. Nejvíc zvědavý ale jsem na páteční historické povídání a sobotní dopolední pořad, který sesbíral události roku oslav Univerzity Palackého,“ uvedl Daniel, který je hlavním organizátorem oslav.

Cyklus pořadů o jubilující univerzitě i Olomouci iniciovalo olomoucké studio Českého rozhlasu, univerzita do obsahové náplně nezasahovala. „Tematické vysílání může rozšířit veřejné povědomí o tom, jak je olomoucká univerzita významná. Historická dimenze, která dosud nebyla dostatečně vnímána, je něco, co naši univerzitu staví k těm nejstarším v Evropě a na světě,“ uzavřel Daniel.

Podrobné informace o vysílání ZDE


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.