Jsme ze stejné planety: Ve Velké Bystřici se představí Nizozemci

Projekt inspirovaly fotografie Jindřicha Štreita.
Foto: Jsme ze stejné planety
pondělí 28. března 2016, 07:26 - Text: Ivana Pustějovská

Vysazený stromek jako symbol zakořenění v nové zemi, tak jednoduchý byl nápad členů spolku Jsme ze stejné planety. Loni v září třicítka cizinců zasadila své stromy v parku ve Velké Bystřici. Zrodil se mezinárodní park, nové místo setkávání. Letos v červnu se uskuteční druhý ročník tohoto podniku. Zase představí cizince, kteří žijí s námi a vedle nás. Ve spolupráci s Univerzitou Palackého se uskuteční akce ORANJEééé – den zasvěcený Nizozemskému království.

Aktivity spolku navazují na publikaci Jindřicha Štreita a Martiny Vašíčkové „Jsme ze stejné planety“, která zachycuje příběhy tří desítek cizinců, jejich hledání a nacházení druhého domova. Právě tato publikace přivedla pozdější zakladatele spolku Hanu Bělařovou a Josefa Janečka k myšlence pomoci těmto cizincům v symbolickém zakořenění v České republice jako jejich druhé domovině. „Díky loňské výsadbě vzniklo místo, kde se můžeme nadále scházet, přátelit se a napomáhat kulturní výměně a my chceme každý rok připravit příjemný den s dobrým jídlem a kulturním programem,” řekla Hana Bělařová.

 Nizozemský den se tak 4. června ponese v duchu oslav tamního největšího svátku – Dne krále.  Pořadatelé představí Nizozemce jako národ cyklistů nebo obchodníků. V areálu celého parku se uskuteční velký bleší trh, který se nebude omezovat pouze na použité věci, ale i na květiny a designové výrobky. Nebude chybět ani hudební vystoupení. Do příprav se zapojila i katedra nizozemštiny filozofické fakulty. Její členové a studenti zaštítí provoz literární kavárny, která bude v parku umístěna. Příchozí budou moct absolvovat i hodinu nizozemského jazyka.

Projekt ve Velké Bystřici podporuje i rektor Jaroslav Miller. „Naši univerzitu každoročně navštěvuje několik stovek zahraničních studentů různých národností. Na vlastní oči vidím, jak studenty pozitivně ovlivňuje a obohacuje vzájemná kulturní výměna, která mezi nimi probíhá. Podobný cíl mají i aktivity spolku Jsme ze stejné planety, proto jsou mi tak blízké a je pro mě důležité, aby za podobnými akcemi univerzita stála jako partner,” uvedl rektor a slíbil, že se do programu i sám zapojí. Součástí totiž bude i cyklojízda z Olomouce do Velké Bystřice a Jaroslav Miller pojede v jejím čele spolu s velvyslancem Nizozemského království, který přislíbil účast.

Hlavní program se sice uskuteční až v červnu, ale pořadatelé už na jaro chystají netradiční pozvánku pro Olomoučany. Na několika místech bude k vidění fotografická výstava mapující loňskou výsadbu parku. Vystaveny budou i původní fotografie Jindřicha Štreita, kterými celý projekt začal.  Výstava bude zahájena ve čtvrtek 14. dubna v 17 hodin v kavárně Kafe jak lusk. Jednotlivé fotografie budou rozmístěny zhruba na 15 místech v Olomouci, nejčastěji pak v kavárnách. „Myslíme si, že fotografie v kavárnách osloví víc lidí, než někde ve výstavních prostorách. Celý projekt je založený na lidských příbězích a naším cílem je podnítit obyvatele Olomouce k tomu, aby se o ně začali zajímat, aby si dali tu práci a jednotlivá místa s vystavenými fotografiemi prošli,” dodal jeden z pořadatelů Josef Janeček. Podrobnosti o projektu Jsme ze stejné planety ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.