Jízda na koni redukuje hladinu stresového hormonu

Ilustrační foto: Freeimages
neděle 27. dubna 2014, 11:54 - Text: Kateřina Černohorská

Odborníci ze Státní univerzity Washington přišli s výsledky nové studie, zaměřené na produkci stresového hormonu kortizolu u mladistvých. Při výzkumu vycházeli z obecně rozšířeného názoru, že náladu zlepšuje čas strávený se zvířaty.

„Interakce se zvířaty zvyšuje sociální dovednosti, sebeúctu a zlepšuje chování dětí,“ vysvětlila psycholožka Patricia Pendry, kterou napadlo prozkoumat vliv času se zvířaty na produkci kortizolu. „Zajímali jsme se o prevenci redukce stresového hormonu u adolescentů, protože jeho vysoká hladina může být později příčinou fyzických i mentálních problémů,“ vysvětlila Pendry důležitost projektu. Zkoumání kortizolu je podle ní bezproblémové, všechny potřebné informace se totiž dají zjistit jednoduchým odběrem slin.

Odborníci požádali sto třicet dětí, aby se zúčastnily jejich projektu. Polovina z nich strávila dvanáct týdnů na kurzu, zahrnujícím jízdu na koních a péči o ně. „Zjistili jsme, že děti, které na kurz přijely, měly v průběhu experimentu nižší hladinu kortizolu než druhá polovina zkoumaných,“ sdělila Pendry.

Zjištění je podle psycholožky přelomové, protože snižování hladiny stresového hormonu u dětí zlepší jejich naději na spokojený život bez psychických a jiných obtíží. Naznačila také, že by se rodiče i pedagogové měli snažit, aby se mladiství dostali do častějšího kontaktu se zvířaty.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.