Jinakost, aneb "Jiná jakost" jako téma II. Speciálněpedagogických dnů

úterý 25. března 2014, 16:43 - Text: (Redakční pošta)

Minulý týden se nesl nejen v duchu prvních jarních dnů, ale i druhých speciálněpedagogických dnů – setkání odborné veřejnosti z oblasti speciálněpedagogické teorie i praxe. Tato mezinárodní vědecká konference, pořádaná Ústavem speciálněpedagogických studií a konaná pod záštitou děkana Pedagogické fakulty UP, doc. Čestmíra Serafína, Ph.D., již patří k tradičním stálicím na pomyslném konferenčním nebi. Nenechte se mýlit řadovou číslovkou v názvu – speciálněpedagogické dny se sice konaly podruhé, nicméně zahrnuly již patnáctý ročník mezinárodní konference k problematice osob se specifickými potřebami a v pořadí již druhou konferenci mladých vědeckých pracovníků. Ve středu pozornosti tuzemské i zahraniční odborné veřejnosti zůstaly i nadále osoby se specifickými potřebami napříč věkovým spektrem, typem i stupněm zdravotního postižení či sociálního znevýhodnění.

Ve světle soudobých inkluzivních tendencí se odborníci letos věnovali jinakosti – fenoménu společností odmítanému stejně tak jako vyžadovanému. Osové téma konference – Interdisciplinární pohledy na jinakost – se tak stalo průsečíkem zájmu řady humanitních oborů. Multidimenzionalitu fenoménu „jinakost“ ilustruje i heterogenita účastníků konference, mezi aktivními vystupujícími jsme mohli nalézt například i jméno dokumentárního fotografa a pedagoga prof. Mgr. Jindřicha Štreita.

Konferenci otevřely, v prostorách auditoria nové budovy Pedagogické fakulty, projevy rektora UP, prof. Mgr. Jaroslava Millera, M.A., Ph.D., a děkana PdF UP, doc. Ing. Čestmíra Serafína, Dr. Ing-Paed. IGIP. Milou a nečekanou návaznost pak představovalo předání pamětní medaile doc. PhDr. Jaroslavu Kysučanovi, CSc. za jeho přínos nejen pro speciálněpedagogickou teorii, a to nejen na Pedagogické fakultě UP, s níž je neodmyslitelně spojen. Úvodní oficiální část uzavřelo kulturně poetické, originální a výjimečně „jinaké“ vystoupení mladých umělců s názvem Slovo a zvuk jinak. 

Vědecké zahájení konference pak reprezentovaly úvodní plenární příspěvky významných osobností speciální pedagogiky – prof. Ludíkové, prof. Vítkové, doc. Květoňové a doc. Kysučana, které nastínily nejen perspektivy speciálněpedagogického bádání, ale navracely se i k jeho samotným počátkům.

Symbolickým startem pro jednání v sekcích se stal křest knihy Přehled speciální pedagogiky následovaný již samotným „přehledem“ odborných příspěvků prezentovaných hned v sedmi odborných sekcích. Nedílnou součástí odpoledního programu se již tradičně staly praktické workshopy orientované na možnosti podpory žáka se sluchovým postižením v podmínkách běžné základní školy nebo na pracovní zkušenosti dospělých osob s tělesným postižením.

První konferenční den, respektive večer, uzavírala filmová tvorba publicisty a filmového dokumentaristy Tomáše Škrdlanta. Prezentovány byly ukázky ze sociálních dokumentů Maminky a miminka, Nevítaní a Zrcadlové bludiště duše, které tak ukázaly další z mnoha různých úhlů podhledu na jinakost.
Druhý konferenční den se nesl ve znamení perspektiv ve výzkumu z pohledu mladých vědeckých pracovníků, jehož zahájení se ujala prof. PaedDr. Libuše Ludíková, CSc., proděkanka pro vědu a výzkum Pedagogické fakulty UP. Pod garancí zkušenějších kolegů prezentovalo své výzkumné vize více než 30 mladých vědeckých pracovníků.

Závěr konference patřil vědecky nejmladším, kteří dělají teprve první vědecké krůčky a kteří pod supervizí svých vedoucích prezentovali koncepci a průběžné výsledky svých diplomových prací na semináři s dlouholetou, aktuálně obnovenou tradicí, který má sloužit nejen jako zpětná vazba pro samotné diplomanty, ale i jejich kolegy studenty, které tato poslední meta ve studiu zatím čeká. Konec konference tak svým způsobem patřil novým začátkům…

Odkaz na stránky konference
http://www.contexo.cz/cs/specialni-pedagogika2/

Kateřina Stejskalová
Ústav speciálněpedagogických studií PdF UP


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.