Jihočeská univerzita otevřela první českou výzkumnou stanici na Špicberkách

Ilustrační foto: Facebook CPE (Centre for Polar Ecology)
úterý 1. července 2014, 09:30 - Text: Jana Opočenská

Čeští vědci mají pro výzkum polárních oblastí nové zázemí. Zasadilo se o to Centrum polární ekologie Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity. Ta již od roku 2007 provádí výzkum na Špicberkách v Severním ledovém oceánu. Nyní zde otevřela i první českou výzkumnou stanici.

„Stálá stanice přímo v místě nám poskytne potřebné logistické zázemí, které je předpokladem pro dlouhodobý kvalitní výzkum. Dosud jsme využívali ruskou terénní chatu, která však neposkytuje optimální zázemí,“ prozradil vedoucí Centra polární ekologie Josef Elster, který je hlavním hnacím motorem celého výzkumu v oblasti Arktidy.

„Díky vlastní stanici nebudeme již muset vše složitě převážet, vše potřebné budeme mít na místě. Tímto odpadne nejen časová náročnost přípravy každé cesty, ale také vysoké náklady na přesun materiálu a vybavení, které jsme doposud každý rok transportovali z České republiky,“ dodává.

Nová stanice se nachází v hlavním městě Špicberk Longyearbyenu, jedná se tedy o nejseverněji položenou českou výzkumnou stanici. Expedice v oblasti nyní nebudou časově omezené a budou se moci konat po celý rok. Studenti, jejich pedagogové a vědci budou zkoumat místní ekosystém, georeliéf, ale také dopady globálního oteplování. Hlavním cílem centra je totiž výzkum zaměřený především na změny prostředí a organismů vlivem klimatických změn.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.