Jihoafrická velvyslankyně zavítala do Olomouce za rektorem i krajany

Velvyslankyně Franki Verweyová. Po přijetí u rektora měla na programu neformální setkání s krajany studujícími v Olomouci.
Foto: Pavel Konečný
středa 10. června 2015, 15:50 - Text: Pavel Konečný

Studentská výměna a vědecká spolupráce s jihoafrickými vysokými školami byla dnes hlavním tématem hovoru rektora Jaroslava Millera s velvyslankyní Jižní Afriky Franki Verweyové, která zavítala poprvé do Olomouce.

„Spolupráce s Jižní Afrikou je méně intenzivní než s evropskými univerzitami, což je logické,“ poznamenal rektor Miller. Jak dodal, na olomoucké univerzitě je ale několik jihoafrických studentů a jedna akademická pracovnice. „Katedra rozvojových studií spolupracuje s University of Cape Town. U nás studují dva jihoafričtí stipendisté,“ upřesnil Miller.

Velvyslankyně potvrdila, že je z Olomouce unešená. „Je to nádherné město a na univerzita má skvělou atmosféru,“ uvedla. Ocenila i to, že s rektorem našla společnou řeč. „Oba máme rádi historii, pan rektor je ale větší odborník,“ řekla diplomaticky velvyslankyně.

Oba jihoafričtí studenti se s ambasadorkou Verweyovou nakonec neformálně setkali na nádvoří Konviktu u kávy. Společnost doplňovala Lianne Barnardová z katedry nederlandistiky a prorektor Vít Zouhar. Hovořilo se o rozdílnostech studia, ubytování zahraničních studentů v Neředíně, ale i mírné zimě.

Posluchač humanitárních a rozvojových studií Floyd Sekgobela z provincie Limpopo dnes velvyslankyni řekl, že by chtěl po návratu domů přispět svými znalostmi především v oblasti potravinové bezpečnosti.

Jeho spolužačka Xanani Baloyiová  přiznala, že se na dnešek těšila. „Protože sama chci jednou pracovat v diplomatických službách jihoafrického ministerstva zahraničí,“ vysvětlila. Tvrdila, že příležitost k výměně názorů s velvyslankyní vlastní země je to pro ni dobrou zkušeností.

Jihoafrická velvyslankyně Franki Verweyová je v úřadu od roku 2013.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.